Спасяват с верижна техника бедстващи старци в местността Паметниците в Свищов

Разследват мистерия с аварирал ученически автобус в Горнооряховско

Верижна техника от Горна Оряховица е изпратена, за да бъдат спасени бедстващи възрастни съпрузи в местността Паметниците в Свищов. Семейството било блокирано от снежната виелица във вилата си. В нощта срещу сряда дядото получил сърдечна криза и съпругата му подала сигнал по телефона, че се нуждаят от помощ. Районът обаче бил труднодостъпен и до къщата не успяла да стигне линейка.

„Оказа се, че нямаме машина, с която може да се стигне до въпросната вила. Заради това сме изискали от спасителния отряд в Горна Оряховица ентелбе“, обясни пред „Труд“ кметът на Свищов Генчо Генчев.

Около 1,15 часа на 28 февруари пожарникари от Свищов са спасили семейство с лек автомобил БМВ , което пътувало от село Драгомирово към крайдунавския град, но се забило в пряспа.

От Областната дирекция на МВР във Велико Търново пък съобщиха, че в сряда сутринта ученически автбус е аварирал в района на горнооряховското село Стрелец.

„Служители от група Спасителни дейности ще окажат съдействие, представители на БЧК ще доставят на децата топли напитки“, пише още в прессъобщението.

Огнеборци се отправили към посоченото място, но когато пристигнали от въпросния автобус нямало и следа. Пожарникарите обходили целия район, но не открили закъсало возило. Спасителите позвънили на телефона, от който бил подаден сигнала, но той се оказал изключен.

Остава забраната за тежкотоварни автомобили над 12 тона по направление Русе. Ограничено е движението на товарни автомобили по пътя Вързулица - Алеково - Козловец - Царевец - Свищов. Други ограничения няма въведени на територията на областта. Няма затворени пътища.

При динамични атмосферни условия - продължаващ снеговалеж и снежна покривка, достигаща на места 35 сантиметра, пътната мрежа във Велико Търново е проходима при зимни условия. 20 машини работят по улиците на града. Оперативен щаб следи обстановката в реално време и държи постоянна връзка с фирмите по зимна поддръжка.

Докато валежите продължават, приоритетът е поставен върху 45-километровата първостепенна пътна мрежа – главни трафик улици в центъра и кварталите, маршрути на градския транспорт. Извършва се разпръсване на смеси против заледяване и избутване на снежна маса.

Градските автобуси се движат без трудности и по разписание. Община Велико Търново апелира към жителите на Старата столица да ползват обществения транспорт, а ако пътуват с автомобили – нека последните бъдат адекватно подготвени за условията.

70 служители на ОП „Зелени системи“ работят по разчистването на тротоари, стълбища и обществени пространства, входове на училища, детски градини, здравни и социални заведения.

В общината няма затворени пътища, нито населени места без ток и вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България