Спийди Гонзалес - Капитанът на мишоците

Август е! При това наближава края си. С тежките теми от битието и горещия политически сезон, който се очертава в национално, европейско и световно измерение с идването на септември, в последните дни на горещия летен месец нека запазим още малко от доброто настроение. И да поздравим за рождения му ден... Спийди Гонзалес.

Съвсем сериозно при това. На днешния 29 август 1953 г. на киноекраните в САЩ дебютира анимационният персонаж Спийди Гонзалес - мишок, базиран върху стереотипа за мексикански селянин, който по един или друг начин е и борец за защита на правата на себеподобните си срещу подтисниците. За да сме съвсем честни, в анимационния филм от 1953-та година “Котешки опашки за двама” на Робърт Маккимсън и Тед Пиърс, Спийди се появява по-скоро само като име и присъства единствено със следата от изключителната скорост, с която пресича екрана на няколко пъти. Мимолетно почти. Но достатъчно, за да разпали въображението на аниматорите от студиата на “Уорнър Брадърс” Фриц Фрилинг и Хоули Прат, които през 1955 г. създават едноимения си късометражен филм “Спийди Гонзалес”, в който познатият образ на мексиканския мишок със сомбрерото и бойните си викове “Анделе!, Анделе!, Ариба!, Ариба!” (”Хайде!, Хайде!, Нагоре!, Нагоре!) е вече водещата звезда.

В сценария Гонзалес е изправен срещу вече утвърден ветеран от златната ера на американската анимация - котаракът Силвестър. Който охранява фабрика за сирене, стратегически позиционирана на границата между Мексико и САЩ, издевателствайки върху гладуващите мексикански мишоци от региона. Които извикват на помощ местния хайдутин, в лицето на Спийди - “най-бързата мишка в Мексико”, който до този момент е карнавално представление, в което желаещите да спечелят “голяяяяяма награда”, стрелят с пистолет срещу Гонзалес, който надбягва куршумите. “Нашият герой” е озвучен от не по-малко легендарния Мел Бланк (гласът зад Бъгс Бъни, Дафи Дък, Порки Пиг, гореспоменатия котарак Силвестър, птичето Туити, Йосемити Сам, Марвин Марсианецът, Уайли койота, Бегачът, Тасманийският дявол, Барни Ръбъл, Уди Кълвача, гласовите ефекти за Том и Джери - абе накратко, “Човекът с хилядата гласове”, както е известен покойният вече актьор), който му придава и допълнителен колорит с разваления си мексикански акцент.

Естествено, че Спийди се разправя със Силвестър, който през цялата продължителност на филма се опитва всячески да защити фабриката от нахлуващия с бясна скорост в охраняваният от него периметър мишок. Въпреки всички усилия на котарака - разбирайте, заграждения с бодлива тел, капани, минно поле и прочие, в крайна сметка гладуващите мексикански мишки получават необходимото за оцеляването им американско сирене. Котаракът Силвестър е прекършен, а “Спийди Гонзалес” взема “Оскар” за най-добър анимационен филм за 1955 г. Тук трябва да обърнем внимание, че запознатите с имиграционните политики на действащия американски президент Доналд Тръмп и “колосалната” му идея да построи стена по цялото протежение на границата между Мексико и САЩ, за да бори нелегалните преминавания на търсещите по-добър живот латиноамериканци, вероятно (и с право) биха видели много ирония в тази история, но какво да се прави. Поне анимационни филмчета да гледаше Тръмп, но нейсе!

С което се връщаме на Спийди Гонзалес. След пробива и наградата от Американската академия за филмово изкуство, оригиналният му създател Робърт Маккимсън си партнира с аниматора Фриц Фрилинг, за да продължат разработването на персонажа. Между 1955 и 1968 г., която бележи края на “Златната ера на американската анимация”, Спийди Гонзалес е главният герой на над 40 анимационни късометражни продукции. Неговият най-редовен “заклет враг” в първите години остава котаракът Силвестър или “Ел Гринго Пусигадо” (американското котенце), както го нарича мишокът със сомбрерото, докато му причинява най-различни унижения, (за истеричната радост на малчуганите, сред които и авторът в един момент от живота му) - от зловещи капани до инцидентното поглъщане на огромни количества лют сос “Табаско”. През 1962 г. образът на Спийди Гонзалес вдъхновява певеца Пат Буун, да му посвети песен, която става номер 1 хит в САЩ. За пълна автентичност в песента са включени и гласовите изблици “Ариба” и Анделе” на Мел Бланк.

В някои епизоди от историята на Спийди наравно с него участва и братовчед му Слоупоук Родригес, по-известен като “най-бавната мишка в Мексико”. За да излязат от формулата “котка срещу мишка”, наложена от “Том и Джери”, в средата на 1960-те създателите на Спийди решават да извадят Силвестър от уравнението и да сложат на негово място Дафи Дък (също сполучливо решение според критиците под 8-годишна възраст), с когото Гонзалес си партнира до края на 1980-те, когато е последният оригинален епизод с тяхно участие. Персонажът на Спийди Гонзалес не залязва обаче и продължава да се появява периодично в различни анимационни продукции на “Уорнър Брадърс”, най-запомнящите се от които е разбира се в заключителните сцени на “Кой натопи заека Роджър” от 1988 г.

 

С едно очаквано завръщане

След дългогодишни спорове в САЩ доколко образът на Спийди Гонзалес може да се смята за обида към мексиканците, заради стереотипите за тях които налага, през 2010 г. “Уорнър Брадърс” обявиха намеренията си да заснемат нов пълнометражен филм за мишока със сомбрерото. Продукцията ще е съвместно дело с “Ню Лайн Синема” (не, няма да се снима в Бояна и вероятно няма да им трябват статисти), а през 2016 г. стана ясно, че гласът зад новия Спийди Гонзалес ще е на мексиканския актьор Еугенио Дербез – когото през 2014 г. списание “Варайти” обяви за най-влиятелния испански мъж в развлекателната индустрия отвъд Атлантика.

 

За него

Нелегален имигрант

Спийди Гонзалес е просто поредният нелегален имигрант от Мексико, дошъл в САЩ да граби и безчинства. Цялата му порода са такива – престъпници, крадци, обирджии. За едното сирене за готови на всичко. Те са истинското бедствие и Спийди е тяхното лице.

Котаракът Силвестър, представител на статуквото

 

Рано или късно ще е мой

Фзнам фче франо или фкъсно ще ми фпадне фпод флопатите. Колкото и да е фбърз Спийди Гонзалес, фникой не е успявал до края да се фопази от фковарните фпланове на Дафи Дък. Фчуваш ли, Гонзалес? Фидвам!

Дафи Дък, дежурен неудачник

 

За братовчеда, всичко

Без Спийди щях да съм напълно загубен. Дори пистолета, който нося, не е достатъчен. Когато си най-бавната мишка в Мексико, нямаш много избор, освен да разчиташ на братовчеда. За него давам всичко, както и той го прави за мен. Ако трябва и до САЩ ще стигна.

Слоупоук Родригес, пример за непотизъм

 

На една страна сме

Спийди Гонзалес е това, от което лошите имат нужда – бърз, хитър и безкомпромисен. Истински дявол. Какъвто трябва да бъде един положителен анимационен герой. Също така говори чужди езици. Не винаги го разбирам, но поне не ми посяга към морковите, когато се събираме. Със Спийди можем всичко.

Бъгс Бъни, влиятелен критик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения