Спортът ни се отлепи от дъното през 2018-а

Тайбе Юсеин спечели най-големия български успех през годината.

В България обичаме да си повтаряме, че всичко става все по-зле и сигурно има защо. Все пак едно време доматите са били по-хубави и т. н. А спортистите ни са чупели световни рекорди и са носили торби с медали. Докато сега сме последни на всички състезания, а на олимпиадите участваме на олимпийския принцип.

Наистина можем да показваме положителните примери на другите страни и да се вайкаме от сравненията с тях. Например Хърватия игра финал на световното първенство по футбол, Полша пак е №1 в света на волейбол, а Сърбия е първенец на планетата в същия спорт при жените. Ние пък гледахме футболния мондиал по телевизията и преживяхме горчиво домакинско разочарование на волейболистите ни. Останахме без медал и от зимните олимпийски игри, където надеждите ни бяха свързани само с един спортист – Радослав Янков, който в случая не ги оправда. Дори Григор Димитров срути надеждите, че е на път да възроди кариерата си след приказната 2017-а и предложи предимно разочарования на феновете си тази година.

Но може би спортът ни вече е ударил дъното, оттласнал се е и в момента се движи плавно нагоре. Не можеш винаги да побеждаваш, но и няма как само да губиш. А доста неприятни за българския спорт тенденции видяха своя край през 2018-а.

Тайбе Юсеин донесе първата ни световна титла в олимпийска дисциплина след 2015-а, когато ансамбълът по художествена гимнастика на Ина Ананиева триумфира в многобоя. Боркинята вече може да забрави неудачите от предишните години, когато бе сочена за наследничка на Станка Златева, но неизменно се проваляше на големите първенства. След 6 сребърни медала момичето от село Мъдрево вече има своето злато в категория до 62 кг. При това две – европейско и световно. Особено впечатляващ бе триумфът й в Будапеща с финалната победа с 6:2 над Юкико Сакай от наглед непобедимата японска школа. Но Тайбе беше решила, че няма нужда от повече сребро и я надви безапелационно.

Само такъв финал липсваше на Биляна Дудова да събере същото количество злато, още повече, че тя има и европейска титла до 23 години. Но финалът й при 57-килограмовите с китайката Нангнин Жун беше прекалено равностоен и позволи на съдиите да подпрат съперничката й. „Следващият път няма да позволя да ми отнемат титлата“, закани се 21-годишната спортистка.

Борбата може да се похвали и със среброто на Кирил Милов, който изненадващо стигна до финала при 97-килограмовите класици. Той също е на 21 години и дава надежда, че големите постижения са все още пред него. Медал при дебюта си за България донесе и натурализираният арменец Айк Мнацаканян (72 кг кл. стил).

Мими Христова (59 кг) пък спечели сребро от европейското първенство в Каспийск (Русия), след като превъзмогна тежка контузия, за да завърши турнира. Класикът Даниел Александров пък спечели бронз в кат. до 82 кг.

Близо до световна титла бяха и в бокса. И в този мъжки спорт вече разчитат предимно на жените, които спечелиха три титли на европейското първенство в столичната „Асикс Арена“ - Стойка Петрова (54 кг), Станимира Петрова (57 кг) и Мелис Йонузова (64 кг). Богатата реколта бе допълнена от среброто на Севда Асенова (48 кг) и бронзовите отличия на Габриела Димитрова (51 кг) и Деница Елисеева (60 кг). А първенството, второ в София след 2016-а, постави боксовата федерация сред добрите организатори на големи спортни събития у нас.

Стойка Петрова обаче не се задоволи с лаврите у дома, а грабна и сребро от световното в Индия. Загубата й на финала бе единствената й за годината, но няма как да помрачи най-успешния сезон в кариерата й.

Леко отстъпление отбеляза друга традиционна гордост на българския спорт – ансамбълът по художествена гимнастика. След сензационния дебют на новия състав през 2017-а момичетата на Весела Димитрова допуснаха грешки в двете си композиции, което ги остави с бронз в многобоя на световното първенство в „Арена Армеец“. Ден по-късно гимнастичките взеха с „отличен“ поправителния на обръчи. Индивидуалистките пък спечелиха сребро в отборното класиране, а може би най-ценния актив от първенството бяха отличните отзиви за организацията, заради които страната ни ще приеме световното отново през 2022-а.

Именно престижните домакинства бяха едни от най-сериозните достижения на спорта ни през годината, която съвпадна и с инициативата „София – европейска столица на спорта“. Родните фенове отново успяха да се порадват на звездите ни в сноуборда Радослав Янков и Александра Жекова в Банско, видяха и носителя на три титли от Големия шлем в тениса Стан Вавринка, докато Григор Димитров предпочете да не защитава титлата си от турнира „София оупън“.

Тези домакинства имат своята цена, но носят и определи активи, които трудно се измерват в числа. Все пак светът ни идва на гости, значи може би не всичко тук е толкова лошо.

Най-голямото домакинство през годината беше световното първенство по волейбол, на което „лъвовете“ на Пламен Константинов не успяха да блеснат. Куп контузии и скандали преди мондиала попречиха на тима да покаже истинското си лице. Но пък всички оцениха високо направеното във Варна, Русе и София. По същото време в Пловдив вървеше световното по гребане, за което пристигна и президентът на МОК Томас Бах. А след срещата му с Бойко Борисов се роди идеята България да се кандидатира за домакин на зимни олимпийски игри за младежи.

Именно на този сравнително нов форум, но в лятната му версия в Буенос Айрес, успяха да блеснат доста таланти на българския спорт. Александра Начева прибави злато в тройния скок към световната титла за 20-годишни, а акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров триумфираха на два пъти в акробатиката като едното им злато е в смесен отбор. В тандем с чужденци до титлите стигнаха още бадминтонистката Мария Делчева и стрелецът Кирил Киров. Христо Христов във вдигането на тежести и Адриан Андреев в хвърлянето на чук взеха сребърни медали, а с бронз се поздравиха щангистката Галя Шатова и борецът Едмонд Назарян. Тенисистът Адриан Андреев пък стигна до финала на двойки. 17-годишният софиянец стана и първият българин след Григор Димитров с титла от Големия шлем – също на двойки на Ю Ес Оупън.

Сред приятните изненади се нареди още 18-годишната Ивет Горанова, донесла първия български медал от световното първенство по олимпийско карате – бронз в категория до 55 кг. Трети в света са и петобойците Явор Пешлеевски и Тодор Михалев – в мъжката щафета. Сестрите Стефани и Габриела Стоеви пък спечелиха европейска титла и стигнаха до участие във финалния турнир на най-добрите 8 двойки в бадминтона.

А сили за нови успехи имат не само младите. Победно завръщане на ринга направи Кубрат Пулев, а успехът му по точки над Хюи Фюри го направи отново официален претендент на IBF в тежка категория. Брат му Тервел пък вече е европейски шампион при полутежките. Петър Стойчев напомни за себе си с победата в първото плуване край бреговете на Антарктида, при това на 42 години. Дори националният отбор по футбол зарадва феновете със стабилни игри и до последно беше в битката за първото място в групата в Лигата на нациите. Колегите им в баскетбола пък спечелиха сензационна победа над Франция. Тя може да е само за престиж, но може би в този момент именно от това имаме най-голяма нужда. Няма как всичките да са като Голомеев или пък футболистите като Стоичков. Нито Мирела Демирева е Стефка Костадинова. Но пък тази година скочи 2 метра и спечели сребро от европейското. И продължава да вярва, че един ден все пак ще достигне рекорда. И това не е малко. Самата Стефка също е започнала с една мечта...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт