Средната нетна заплата в Румъния през февруари е достигнала 2487 леи

През февруари 2018 г. средната нетна работна заплата в Румъния е достигнала 2487 леи (1043 лева), с 11,2 процента повече от същия период на миналата година, според данни на Националния статистически институт, цитирани от в. "Зиарул финанчиар".

Служителите от сектора на информационните технологии са най-добре платени, като при тях средната нетна заплата през февруари е била 6134 леи (2572 лева). При тях е отчетено увеличение от 9 процента спрямо същия период на миналата година.

С най-малки заплати са били служителите на хотелите и ресторантите - 1500 леи (629 лева).

Най-значително увеличение на средната нетна заплата - с 12,8 процента, е отчетено във фармацевтичната промишленост, следва производството на тютюневи изделия - 10,1 процента, и производството на кино, видео и телевизионни продукции - между 3,5 и 7 процента, посочва в. "Котидианул".

Най-съществен спад на средната нетна заплата - от 7 процента, е регистриран при застрахователните и презастрахователните дейности и пенсионните фондове, а между 3 и 5 процента е спадът на заплатите при добива, складирането и транспорта на петрол и природен газ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа