Стая за обучение на деца с диабет бе открита в УМБАЛ

Стая за обучение на деца с диабет бе открита в държавната болница на Бургас- УМБАЛ. Това стана в сряда, 14- ти ноември, когато се чества Световния ден за борба с диабета. Стаята се намира във Второ детско отделение. Това е единственото отделение в Югоизточна България, където се диагностицират, лекуват и обучават такива деца. Годишно през отделението минават близо 3000 пациенти. От тях между 80 и 100 са с диабет.

Обучителната стая е дарение от Инър Уийл Клуб „Бургас“. Това е женска организация към Ротари, една от най-големите доброволни организации на жени в света, със статут на неправителствена организация в ОOН и представителства в Женева, Ню Йорк и Виена. Една от целите на организацията е подкрепата на майчиното и детско здраве, затова бургаският клуб се свързва с Второ детско отделение с желание да разбере от какво имат нужда пациентите и лекарите. Така се ражда идеята за стаята и проекта „За диабета – без страх“. За изграждане на помещението е преградена част от фоайето, направен е ремонт, купени са мебели и обучителни материали, обясни президентът на Инър Уийл Клуб „Бургас“ за 2018-2019 г. г-жа Емине Чете.

„За съжаление намалява възрастта, в която се диагностицира диабетът. Откриваме го и при малки бебета. Светът е изправен пред пандемия от затлъстяване и съответно втори тип захарен диабет, което е свързано с неправилния начин на хранене, липса на физическа активност, консумация на храни извън основните хранения, които обикновено се използват за развлечение – чипсове, плодови натурални сокове, газирани захарни напитки“, коментира днес д-р Диана Недялкова – детски ендокринолог. Тя призова родителите да бъдат особено внимателни към начина, по който хранят децата си.

„За нас е изключително необходимо да имаме добре обучени пациенти, това е хронично заболяване, изисква сериозни медицински грижи. Добре обученият пациент е мотивиран да предотвратява острите усложнения на диабета“, добави д-р Недялкова.

На откриването на стаята днес присъства и 17-годишната София, която е една от пациентките на Второ детско отделение. От години е с диабет и споделя, че живее съвсем нормално. „Не е толкова страшно, колкото мислехме в началото. Просто трябва да се спазва режим. Нужна ми беше около година, за да се науча да живея с диабет“, сподели тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони