Стойчо Младенов „изстреля“ космически кораб

Стойчо Младенов е изстрелвал много „торпеда“ в противниковите врати. Сега стигна и до... космически кораб.

Екзекуторът на „Ливърпул“ и щабът му бяха сред ВИП-гостите при изстрелването на „Союз МС-06“ на космодрума в Байконур. На борда му имаше двама американци и един руснак. Апаратът се скачи с Международната космическа станция, където екипажът ще има петмесечна мисия.

Младенов заедно с помощниците му Анатоли Нанков и Тодор Янчев бяха част от ВИП-овете, които гледаха само от два километра. Лично губернаторът на област Кизилорда Кримбек Кушербаев уреди местата за тримата българи, които водят местната футболна гордост „Кайсар“. Присъства и целият отбор.

Преживяването беше невероятно – възкликна Младенов. - Никога не съм очаквал, че ще видя нещо толкова впечатляващо. И тримата сме безкрайно благодарни на губернатор Кушербаев, който направи поредния огромен жест към нас. Много сме слушали и чели за изстрелване на космически кораби. Но да видиш всичко това на живо, остава завинаги в съзнанието. Програмата беше спазена до последната секунда. Казаха ни, че излитането е в 3,17 часа и точно тогава се случи. Всичко се разтресе, все едно земята се отвори.“

30-3

В очакване на изстрелването Младенов, Нанков и Янчев разгледаха цялата експозиция на космодрума. Най-силно впечатление им направи българският кът, направен специално за първия наш космонавт Георги Иванов. В него беше поставен брой на вестник „Народна армия“, както снимка на Тодор Живков с Леонид Брежнев.

Истинска гордост беше да се снимаме до нещо наше – продължи Младенов. - Трябва да се гордеем с хора като Георги Иванов. Видно е, че толкова далече от родината ни той е почитан като герой.“

Всичко беше величествено – продължи Тодор Янчев. - Телата ни завибрираха от мощта на двигателите. Целият космодрум се освети, все едно слънце изгря. Уникално изживяване. Разгледахме къщата на Юрий Гагарин, музея. Видяхме къде се е готвил първият космонавт. Стаичката му беше по-семпла, отколкото нашите бунгала на Панчарево, когато бяхме в ЦСКА. Никога няма да забравя тази нощ. Заслужаваше си всяка секунда.“

30-1

Губернатор Кушербаев се грижи царски за българските треньори на „Кайсар“. По случай 60-ия юбилей на Стойчо Младенов той му подари казахстански жребец. А треньорът често ходи да нагледа младото животно. Конете са символ на Кизилорда.

Всички в Казахстан са впечатлени от работата на Младенов и екипа му. Новакът „Кайсар“ продължава да е на престижното шесто място в класирането. Първоначалната мисия „оставане в групата“ изглежда изпълнена. До края на сезона има още седем мача и две победи и на теория ще гарантират оцеляването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ