Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Над 480 хил. т. боклук обработен в София за година

През 2017 г. в София чрез организираните системи на общината са събрани и обработени 480 563 т. отпадъци, като 84% от тях се рециклират и оползотворяват. Това каза Столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че от 2015 г. в София работят всички инсталации на интегрираната система за преработка на зелените, биологичните и битовите отпадъци на града. Благодарение на тях в момента София депонира 16% от отпадъците си, допълни кметът. Преди 10 г. са се депонирали 100% от боклуците.

През 2017 г. са рециклирани отпадъци от организациите, с които общината работи- рециклираните метали са 91 тона, стъклото- 2677 т., пластмасата-699 т., хартията- 3424 т., ел. оборудването - 4838 т., гумите - 3748 т., колите- 362 т., и рециклираните батерии и акумулатори- 161 т.

Фандъкива посети пункт за събиране на стари електроуреди до паметника на Васил Левски. За два дни на пункта са събрани 300 кг. излязло от употреба оборудване. Столичната община има изградена система за събиране на излезли от употреба електроуреди и има сключени договори с две организации, които имат задължение да оползотворяват старите ни уреди. Събирането им може да се извърши безплатно и директно от домовете на гражданите по предварителна заявка.

Столична община има договори за разделно събиране на различни видове отпадъци -хартия, пластмаса, стъкло, електронно и електрическо оборудване,опасни отпадъци, излезли от употреба автомобили, гуми,прпел, хранителни и растителни отпадъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България