Студентка от СУ заслужи голямата награда на конкурса "Боян Пенев"

Община Шумен ще издаде книга на Лилия Трифонова

Студентката Лилия Трифонова от Софийския университет „Св.Климент Охридски“ е носител на Голямата награда в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, който се провежда в Шумен. Тя получи приза от зам.кмета по култура Найден Косев на церемония пред паметника на Иван Пейчев. Община Шумен ще финансира издаването на стихосбирка на победителката, съобщиха от пресцентъра на Шуменския университет.

Лилия Трифонова е студентка в IV курс, специалност Българска филология. Участва в Конкурса за втори път, на юбилейното му 40-о издание м.г. бе отличена с първа награда в направление Поезия.

„Радвам се, че традицията на най-стария студентски литературен конкурс продължава и че виждам сред вас участници и от предишни издания. Нашата работа, като организатори, е да ви дадем възможност да изразите свободно това, което чувствате. Очакваме Ви и догодина, на 17, 18 и 19 май“, приветства студентите-творци ректорът на Шуменския университет „Еп.Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев.

В журито на творческата надпревара бяха Захари Карабашлиев, Митко Новков и доц. Пламен Дойнов. Те определи и останалите наградени - в направление Поезия първото място е за Александър Христов от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий", второто за Светослав Савев от Русенски университет „Ангел Кънчев“, поощрение спечелиха Мартин Илиев (СУ), Александър Николов (ВТУ) и Пламена Куршумова(СУ)

В направление Проза първа е Емине Садкъ /ВТУ/, втори Денис Българанов от Нов български университет, поощрение за Богомил Маринов (ВТУ) и Елица Станачкова (ШУ)

В направление Критика първа е Гергана Трайкова, НАТФИЗ, втора Нели Кирилова/ВТУ/. Наградата на публиката заслужи Богомил Маринов (ВТУ).

45 души от 12 български университета се регистрираха за участие в 41-то издание на Конкурса. В програмата бяха включени поетически пленер „Писане от натура“, който се проведе в резерват „Мадара“, интригуващ поетически двубой и дискусия. Бяха представени и шест книги – „Хавра“ на Захари Карабашлиев, „Балът на тираните“ на Пламен Дойнов, „Справедливост“ на Александър Николов, „Нито един гълъб до утре“ на Елена Ташева, „Чернова“ на Ралица Красимирова и „Крайпътна обител“ на Александър Христов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони