Студ и валежи от дъжд и сняг през ноември

Средните максимални температури ще бъдат между 9 и 14 градуса, а средните минимални - между 1 и 6 градуса

След застудяването в края на октомври, ноември ще започне със студено време.

В сряда ще бъде слънчево с временни заоблачавания. Над Северна и Източна България все още ще духа слаб до умерен северозападен вятър. В четвъртък утрото ще бъде студено, на места с мразове и слани, а в котловините и с намалена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и на места в Добруджа да са до минус 4, минус 5 градуса, в по-голямата част на Дунавската равнина и в Тракия от минус 1 до минус 3 градуса, и по Черноморието и в Санданско-Петричко поле от минус 1 до плюс 3 градуса.

В петък и в събота ще има повече облаци. На места, главно около планините, както и в Източна България, слабо ще превали, но без съществени количества. Вятърът временно ще се усили, но ще бъде по-топло с максимални температури от 13 до 18 градуса.

В неделя ще бъде предимно слънчево или малко облачно. Сутринта видимостта ще бъде намалена, а следобед ще бъде приятно топло с температури от 12 до 18 градуса. Подобни стойности се очакват и в понеделник и вторник (7 и 8 ноември). Около вторник вятърът от североизток ще се усили и ще настъпи понижение на температурите, по-съществено в Източна България.

В края на първото и в началото на второто десетдневие ще бъде по-спокойно с мъгли и ниски облаци до обед, и с повече слънце в следобедните часове. Сутрин ще бъде студено, но следобед температурите най-често ще достигат 13, 18 градуса.

В средата на второто десетдневие ще бъде по-динамично. Ще бъде ветровито. Ще превали дъжд, в планините сняг. По-чувствително понижение на температурите се очаква около 16 и 18, когато и по високите полета и на места в Северна България дъждът ще премине в сняг.

Очакванията са след 18 ноември времето да бъде по-спокойно. Мъглите ще бъдат често явление в низините, като на места те ще бъдат трайни и е възможно да се задържат през по-голямата част на деня. Превалявания и захлаждане ще имаме около 26-ти и през последните дни от месеца.

 

Господство на Късната есен

Слънцето грее, но не топли

времето, студено, слънчево

През ноември късната есен е пълен господар на времето. Преобладават антициклонални синоптични обстановки. При тях обикновено времето през нощта е ясно, а през деня предимно слънчево. В такива дни слънцето грее, но не топли. Тези периоди са известни като “сиромашко (циганско) лято”, което според народната метеорология продължава 40 дни след Димитровден.

Характерно при тези обстановки са мъглите и ниските облаци, които се образуват най-често в западната част на Дунавската равнина, Пловдивско-Пазарджишко поле и котловинните полета на Западна България. Средните температури на въздуха са с около 5 градуса по-ниски спрямо октомврийските. Средните минимални са от 2 до 6 градуса, а максималните - между 9 и 14 градуса, но в по-топли дни достигат до 15, 22 градуса.

Народна метеорология

Мека зима вещае неплодородие

Според народната метеорология ако през ноември зимата е слаба, това води до неплодородие. В случай, че на свети Архангел (8 ноември) времето е ясно и падне слана, реколтата от зеле ще бъде добра и до първи декември няма да вали сняг.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11), такова ще е и през цялата зима. Кога е облачно срещу Въведение Богородично, зимата бива мека, кога е ясно - много студена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето