Стъпка към легендарния туризъм с екопоход до Лъвската глава

В Приморско и околностите на града може да бъде развит успешно лбегендарния туризъм, като част от културно- историческия. Това е идеята на Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф”, организатор на уникален екопоход, който проследи култови места в околностите на морския град.

40 ученици и студенти преминаха по маршрута от Бегликташ до Лъвската глава, тръгвайки от древното тракийско светилище Бегликташ.

Те се изкачиха до Лъвската глава, откъдето се ширва панорама към река Ропотамо. Според легендите и някои археологически находки, по времето на траките там се е помещавала пещерата на жреца. В скалите има 12- метрова дупка, наречена „Утробата”, която води към подземни галерии. В една от тях, точно в 12.00 часа зимно време, си прокарва път през камъните слънчев лъч. Смята се, че той е служил за времеви ориентир.

На хълма, където е Лъвската глава, е бил разположен древния град Ранули. Останките от крепостната стена ограждат площ от около 30 000 кв.км, което го прави един от най-големите крепостни градове в България. Допуска се, че е строен първо от траките, а впоследствие дострояван от римляни, византийци и българи.

Само преди броени дни пак в Приморско, се проведе и Фестивал на легендите, с участието на състави от България, Турция и Румъния, които бяха избрали различни начини да пресъздадат интересни легенди от мистичната Странджа планина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони