Сурови яйца и мляко за закуска

Най-непреодолимата й слабост били сладоледените мелби и десертите

 

“Казвали са ми, че хранителните ми навици са просто ужасни. Аз обаче не мисля така.”

Мерилин Монро - една от най-големите икони на женската хубост на всички времена, е намерила идеален начин да поддържа емблематичните си пропорции, при това без да се напряга излишно или да търпи лишения и глад. 165 см. висока, 54 кг, с повече от перфектни мерки - 91-58-91, тя никога не е смятала, че фигурата й е нещо особено.

През годините Монро е варирала в килограмите и обиколката на талията бюста и ханша и се е борила с напълняването, като всяка нормална жена. Най-непреодолимата й слабост били сладоледените мелби и десертите. Съвременните звезди компенсират хранителните си “прегрешения” с увеличаване на тренировките. В днешно време има разнообразни възможности да изгорим приятно и лесно излишните калории, като скачане с кокили, плуване, спининг, фитнес, йога и всякакъв вид танци. Навремето не е имало такива възможности. А и кльощите с поглед на гладни глисти въобще не са се котирали. Красивата жена е трябвало да има всички нужни извивки. Точно като г-ца Монро.

За да не затлъстее, звездата си е изработила предимно белтъчинен режим, който отговаря на личните й вкусове. Тъй като не искала да се лиши напълно от десертите, тя е решила да “окастри” от въглехидратите останалите хранения за деня. Сутрин Монро закусвала с чаша горещо мляко, в което са разбити две сурови яйца. Обяда пропускала, а за вечеря хапвала пържола с моркови и десерт.

От описанието на режима й изглежда сякаш се е хранила горе-долу добре, но при изчисление на калориите се оказва, че е поглъщала с около 500 калории по-малко от необходимите за дама с нейния ръст, активност и килограми. Жена с размерите на Мерилин Монро, която не си пада особено по движението, трябва да изяжда 1733 калории дневно, за да задържи теглото си и 1233, за да отслабва с 0,5 кг. на седмица. Нейният дневен прием на калории е достигал до 1184 к.

Мерилин съвсем не е била по спорта. В множество интервюта си признава, че не обича да се напряга физически, а от всичко най-много мрази да я “мотивират за спорт” строги инструктори с крясъци от типа “строй се, преброй се”. Стегнатият и перфектен ханш, тънката талия и дългите крака са й дар от природата. Единствената част от тялото си, за която полага системни грижи, са гърдите. Всеки божи ден актрисата правела кратичък комплекс от упражнения за стягане на бюста с гирички от по 2 кг.

Разбира се това е лично изобретен режим, който е бил подходящ за нейното телосложение и метаболизъм. Не се знае дали ако беше доживяла до 50-ата си година, когато изгарянето на калориите обикновено се забавя, този щурав начин на хранене щеше да й свърши достатъчно добра работа.

 

Опасност

 

3 причини да не го правим

 

1. Дори и да е минимален, рискът от салмонелоза не е за пренебрегване.

2. Суровото яйце по-трудно се усвоява. Организмът извлича по-малко хранителни вещества, отколкото ако го сварим или опържим. В жълтъка се съдържа биотин, който укрепва ноктите и косата и е полезен за кожата и очите. В белтъка обаче има вещество, наречено авидин. Това е гликопротеид, който има свойството да образува в организма биологично неактивен комплекс с биотина. Всяка молекула авидин се свързва с 4 молекули биотин. Това важи, но с много по-малка сила (30-40%), и при вареното яйце.

3. Според аюрведа млякото и яйцата са несъвместими храни и не бива да се консумират заедно.

 

Спорт

 

Само за бюста

 

Всяка сутрин, след като се поразсъня и си измия лицето и зъбите, лягам на пода и правя 10-минутна гимнастика за стягане на бюста.

Използвам двукилограмови гирички.

1. Започвам с разтворени встрани ръце. Вдигам гиричките напред над лицето си и бавно ги спускам. Правя 15 повторения.

2. Ръцете са опънати на пода над главата. Отново бавно ги вдигам, докато застанат перпендикулярно пред лицето ми, спускам внимателно. 15 повторения и от това.

3. Пак започвам с ръцете встрани, повдигам ги на 45 градуса от земята и правя малки кръгове с двете ръце, докато се изморя.

Тези упражнения сама съм си ги измислила. Сигурна съм, че вършат работа, защото усещам как работят мускулите ми на нужните места.

 

Примерно дневно меню

 

Закуска

Две сурови яйца, разбити в чаша горещо прясно мляко плюс мултивитамини. (300 калории.)

Обяд

Пропуска обяда.

Вечеря

Агнешки ребърца, телешка пържола или пък черен дроб, запечени на скаричката, която си имам в хотела и 4-5 сурови моркова. Сигурно в предишен живот съм била заек, защото не може да ми омръзне да хрупам моркови. (Между 400 и 600 калории.)

Десерт

Сладоледено суфле 284 к.

Максимално на ден 1184 к.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме