Съдът пусна от ареста Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина

Снимки: Пламен Стоименов

СГС пусна от ареста обвинения за убийство Йоан Матев, след като за втори път в рамките на по-малко от месец обвиняемият за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов настоя да бъде освободен, съобщи БНР.

Мотивите са, че, между последното произнасяне на съда и днешното е изтекъл 8-месечния максимален срок за задържането му под стража, който за случая с Йоан Матев е по-кратък, защото на 2-ри юни 2015-а година, когато Георги беше убит в Борисовата градина в София, той е бил непълнолетен, тоест за него се прилагат срокове за задържане и наказания, различни от тези за пълнолетни.

Прокуратурата обаче смята, че Йоан Матев трябва да остане в ареста, защото на свобода може да се укрие, както успя да го направи почти две години до задържането му този февруари. От държавното обвинение твърдят, че Йоан и защитата му - чрез процедурни хватки, бавят края на разследването.

Затова и на Матев ще бъде назначен служебен защитник, каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова. "Законът дава възможност на обвиняемия да организира защитата си по начин, по който прецени. В много случаи обвиняемите злоупотребяват с тази възможност, като превратно тълкуват правата, които законът им дава", обясни тя.

Матев беше задържан почти две години след смъртта на Георги в Борисовата градина и беше обвинен в убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право