С по-големи черепи се раждат децата

Млечните зъби падат рано, по-бързо никнат постоянните

Профилактика обхваща над 20 хил. малчугани

Съвременните деца се раждат с по-големи черепни кутии и по-висок ръст. Заради промяната на лицево-челюстната характеристика се наблюдава преждевременно падане на млечните зъби и по-ранно поникване на постоянните. Това обясни проф. Милена Пенева, национален консултант по Детска дентална медицина и ръководител катедра „Детска дентална медицина” към Медицинския университет в София по време на годишен форум на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Стоматолозите отчитат необходимост от добра устна хигиена и придобиване на навици, свързани с оралното здраве, още от ранна детска възраст. Сред препоръките на БЛС са силанизиране на зъбите, т.е. изолиране на зъба от болестотворни микроорганизми със специален филтър и въвеждане в градините задължително миене на зъбите един път на ден.

Последната мярка се е наложила в съвременните държави, а в България имаме подкрепата за това на Министерството на здравеопазването, посочи проф. Мария Куклева, ръководител катедра „Детска дентална медицина” в МУ–Пловдив и национален координатор на Програмата за силанизиране на детски зъби, която е под егидата на Българския зъболекарски съюз. По нея от 2011 година насам 500 стоматолози са прегледали 20 160 деца от 28-те области на страната и са силанизирали над 400 000 от постоянните им зъби.

Спестените разходи на родителите се изчисляват на поне 18 милиона лева, заяви д-р Николай Шарков, председател на съсловната организация.

 

Важни аминокиселини

Животинските белтъчини - незаменими за растежа

Прочуванията показват, че след силанизиране разпространението на кариеси в устата намалява със 70-75%. Положителният здравен ефект от програмата за профилактика сред децата у нас се оценява на над 90%. Както организмът, така и зъбите зависят от храната, която приемаме. Белтъчините, които се съдържат в храните с животински произход, са незаменими за растежа на децата, обясни професор Милена Пенева. По думите й в тези белтъчини има много важни аминокиселини, а фосфорът е необходим за минерализацията на зъбите. Успоредно с това обаче заради дъвкателната си функция зъбите са уязвими на киселините, които се отделят, като най-рискови в това отношение са въглехидратите, въпреки, че са необходими заради динамиката на делене на клетките. Затова добрата орална хигиена е много важна и не бива да се занемарява на по-късен – тийнейджърски етап, категорични са специалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве