Тайван купува от САЩ 66 изтребителя F-16 за 8 млрд. долара

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 66 изтребителя F-16 за 8 милиарда долара на Тайван, което със сигурност ще предизвика яростта на Пекин, съобщи AFP. Тайпе ще получи последната версия на самолета на Lockheed Martin - F-16C/D Block 70.

Припомняме, че през юли българското правителство одобри страната ни да закупи осем F-16 за 1,256 млрд. долара.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че президентът Доналд Тръмп е дал зелена светлина за сделката, след като е бил уведомен от Конгреса миналата седмица.

F-16 "са дълбоко съгласувани с договореностите и историческата връзка между САЩ и Китай", каза Помпео. "Нашите действия са в съответствие с предишната политика на САЩ. Ние просто следваме ангажиментите, които поехме към всички страни."

Планът на Тайван да модернизира противовъздушната си защита идва на фона на увеличаващите се китайски военни нарушения във въздушното му пространство. Пекин счита Тайван за част от Китай, който чака обединение, но островът е самоуправляван и е близък съюзник на САЩ.

В понеделник говорителят на външното министерство на Китай Ген Шуанг заяви, че продажбата на американско оръжие на Тайван „нарушава сериозно“ споразуменията между Вашингтон и Пекин и „представлява сериозна намеса във вътрешните работи на Китай“.

Тайван вече има флотилия от стари модели F-16, закупени през 1992 година, които са преминали няколко основни модернизации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия