Теменужка Петкова: Водещ приоритет е развитието на газопреносната инфраструктура

„Един от водещите ни приоритети в областта на енергетиката е развитие на газопреносната инфраструктура на България. Целта ни е да запазим водещата роля на страната в областта на транспортирането и да развием търговията с природен газ“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на посещение е град Чорлу, Република Турция.

По покана на ПАО „Газпром“ Петкова и сръбският й колега министърът на минното дело и енергетика Александър Антич се запознаха с дейностите, осъществявани от кораба „Пионерски дух“ по полагане на тръбите на газопровода „Турски поток“. В събитието участва и изпълнителният директор на „Булгартрнасгаз“ Владимир Малинов.

img-0826329e809ccf4ed3c893f5dbd26bba-v

„За да запазим стратегическата роля на България на газовата карта на Европа, последователно се изпълняват дейности по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“ на българска територия. Разглеждаме руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба, включително и през инфраструктурата на „Турски поток“, каза министър Петкова.

Според данните от проведеното предпроектно проучване за хъб „Балкан“ като предпочитан маршрут за реализацията на хъба се очертава „Балкан 1“, който предвижда нов входен капацитет от Турция. Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други. Като основни източници за хъба се разглеждат руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор (ТАП и ТАНАП).

Съществуващите и изграждащите се терминали за втечнен природен газ в Гърция и Турция биха могли да осигурят количества природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Египет и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции