„Трансформации“-те на Благой Иванов

Излезе от печат книгата „Трансформации“, която съдържа богата колекция от страшни и фантастични разкази, дело на българския издател, кинокритик и писател Благой Иванов.

Младо семейство се наслаждава на пикник сред природата, когато едно от децата им прави грешката да се позабавлява със случайно открит мравуняк… Сприхав детектив подлага на кръстосан разпит мистериозен непознат и в процеса на разговора научава ужасяваща истина, която може да му коства живота… Любител градинар изравя в задния си двор древен артефакт, криещ зловеща сила, която моментално го обсебва… Безпощаден ловец на ликантропи побеждава в кървава схватка смъртоносен враг на прекалено висока цена… В разгара на зомби апокалипсис един мъж прибягва до отчаяна мярка, за да не бъде изяден жив… Пригответе се за двайсет незабравими тръпки, които разкриват трансформациите на хора, места и събития в сблъсък с необяснимото. Ще откриете корпоративни злодеи, сюрреалистични съновидения и космически колонии, а след последната страница ще ви останат ярки спомени, неизменно гарантиращи натрапчиви кошмари.

Първата художествена книга на българския кинокритик и издател Благой Д. Иванов, „Трансформации“, излезе от печат на страховития тринайсети петък от месец април и вече вилнее из книжарниците с логото на изд. „Orange Books“. Тя съдържа 20 разказа, предимно хорър и тук-там научна фантастика, които ще привлекат вниманието на всички фенове на Стивън Кинг, Дийн Кунц, Клайв Баркър, Ан Райс и Х. Ф. Лъвкрафт. Всяка една от историите в сборника е придружена от оригинална илюстрация на българската художничка Кристина Стоянова. Впечатляващата корица също е нейно дело. На страниците на „Трансформации“ съществува свят, в който опасностите се крият на всевъзможни места, най-мрачното от които е и най-неочакваното – вътре в самите персонажи. „Трансформации“ е творба, която смело и категорично напомня, че българската жанрова литература се развива и постоянно печели нови читатели.

Премиерата на „Трансформации“ ще се състои на 20 април в клуб „Терминал 1“ от 19 ч., а събитието ще е съвместно: аз ще представя сборника заедно с автора Александър Ненов, който пък ще представи своята книга „Да мечтаеш отвъд“. Всеки желаещ е добре дошъл на събитието.

Иванов дебютира през есента на 1997 г. с „Преобразяване“ в сп. „Върколак“ – разказът печели конкурс за най-добър кратък хорър. През следващите години разкази се появяват в редица списания („Тера Фантастика“ и „Дракус“) и антологии („Точка на пристигане“ и „Звяр незнаен“). Негови текстове за кино, музика и литература са публикувани в „Сега“, „Maxim“, „Капитал Light“, „Демокрация“, „Егоист“, „Една седмица в София“, „Култура“, „Едно“, „Фентъзи Фактор“, „Пари“, „Седмичен труд“ и др. Правил е интервюта с писатели, критици, преводачи, режисьори и художници, сред които Любомир Николов, Владимир Игнатовски, Любен Дилов, Джордж Р. Р. Мартин, Виктор Божинов, Милчо Манчевски, Валери Милев, Петър Станимиров и Шон Бейкър. Професионалният му опит включва работа като репортер, сценарист, копирайтър, редактор и издател. През пролетта на 2017 г. от печат излезе дебютната му книга – публицистичната „Добрите, лошите и грозните“, а в момента се труди в издателство „Deja Book“, както и в тематичния видео подкаст Inglourious Kunts.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура