Треньор №1 на България за 2018-а: Вече притесняваме конкуренцията и това ме радва

Едва от две години Петър Касабов е старши треньор на женския ни национален отбор по борба. Но зад гърба си има близо десетилетие работа с кадетки, девойки, жени и куп отличия, спечелени от тях. Поема тима след олимпиадата Рио 2016, на която неговата възпитаничка Елица Янкова заслужи бронз. Този сезон е най-успешен за женската борба в България, след като момичетата не само ликуваха с 5 медала от големи първенства, но демонстрираха и изключителен отборен дух. На мондиала Тайбе Юсеин триумфира със злато, а Биляна Дудова изкова сребро. Преди това на европейското двете стигнаха до титли, а Мими Христова остана втора. На фона на тези постижения логично Касабов получи медийния вот за треньор ?1 на България за 2018-а в анкетата на „Труд”.

- След толкова титли и медали, дойде и признанието на медиите? До колко ценно е то за вас, г-н Касабов?

- Тази оценка, е като „отличен” за мен. И ме прави много щастлив, защото моят труд и този на момичетата не е подминат и оценен подобаващо.

- Кои мигове ви изплуват най-вече в съзнанието в тази успешна година?

- Финалният гонг при победата на Тайбе Юсеин над японката на финала на световното. Много щастлив момент за мен, миг на благословение, защото наистина бях много напрегнат цялата година. И когато чух последния съдийски сигнал си казах: Уау, приключи се, успяхме!

- Казвате: „напрегната година”. Кога беше най-тежко?

- По-скоро това е свързано с контузиите на Мими Христова и на Миглена Селишка. И когато това се случи, след европейското си казах, че трябва още по-сериозно да работя с момичетата. Да направя така, че да са спокойни и да не се стига до грешки в подготовката им. Особено след неуспешното ни представяне на световното миналата година. Сега исках всичко да е в моите ръце. И ако нещо се обърка или не се получи, да знам, че само аз съм виновен. И почти бях убеден, че Тайбе ще стане шампионка. На Биляна Дудова един миг не й стигна. Въпрос на време е и тя да стъпи на световния връх. След бронза на Елица Янкова на олимпиадата, това ми е вторият най-голям успех като треньор. Доказах, и на себе си, че мога.

- Крилатата фраза: Това, което не ни убива, ни прави по-силни. До колко важи за вас?

- В пълна степен. Колкото повече ме нападат, толкова повече съм уверен в себе си, че ще успея. Както се казва , ако не си вършиш работата, никой няма да те закача. А когато те нападат значи си нещо, значи си някой. Разбира се, имало е и към мен нападки, но не са били от хора, които биха повлияли на работата на екипа, който сме събрали.

- Смятате ли да привличате нови хора в треньорския щаб?

- От две години работим в този състав и той е страхотен – треньорите Мариян Недков и Стоян Петков, докторът Стефан Стругаров, физиотерапевтът Емил Борисов. Сработен екип сме, разбираме се с поглед и резултатите го показват. А щом нещата вървят не виждам причина да се правят каквито и да било промени.

- Родом сте от Петрич. Доколко ви помага в работата македонската жилка?

- Не зная точно, вероятно упоритостта е важна част от характера ми. Стремежът да не се предавам, да вървя напред. Колкото е по-трудно, толкова е по-интересно.

- В предишно наше интервю си говорихме за звездоманията. Има ли сега промяна в медалистките?

- Много е рано да се дават някакви оценки. Нека да се насладят на успехите си, да изпратим тази година с усмивка, а дойде ли следващата ще направим равносметка кой колко е стъпил здраво на земята.

- Само тази година момичетата донесоха три титли, две от които са на Тайбе Юсеин. Когато за първи път видите едно момиче, имате ли усещането, че тя един ден може да стане шампионка?

- Понякога се вижда. Но аз не гледам толкова на таланта, а залагам по-скоро на трудолюбивостта. Който е трудолюбив и се влага в тренировките, той ще успее. И тогава подавам ръка, и то често. И ако тази ръка се поеме и се съобразяват с това, което казвам, почти на сто процента нещата се случват. Бих казал продължават да се случват. За тази година двете титли най-много прилягат на Тайбе Юсеин.

- Догодина започва битка за олимпийски квоти. Какви са реалните ни възможности, колко можем да спечелим?

- Никога не обичам да говоря предварително. Но имам цели и винаги съм бил максималист. За мен най-важното е момичетата да видят, че могат, и че искат да го постигнат. Оттам нататък е моя работа как да стане.

- Очакванията към вас за 2019-а ще са много по-големи? Ще бъдете следени под лупа от конкуренцията. Имате ли притеснения?

- Това само може да ме радва. Откакто съм поел отбора отношението на противничките и техните треньори към моите момичета коренно се промени. Да, гледат ни под лупа, значи си вършим страхотно работата. И самият факт, че сме там тях ги притеснява. Независимо дали е световно, европейско или било то на един обикновен турнир. От нас се иска да показваме най-доброто от себе си, пък те да му мислят.

- Ако ви предложат да водите мъже бихте ли приели?

- В този момент други предложения не ме интересуват. И причината е, че съм поел ангажимент към тези момичета. Това е въпрос на чест и на дадена дума, на която аз много държа. Тези състезателки повярваха в мен и аз нямам никакво право да развалям отношенията и доверието между нас. Пък в бъдеще нищо не се знае.

- Твърдите, че при жените няма скучни борби. А как разнообразявате еднотипните тренировки, за да избегнете досадата.

- Винаги гледам да има някакъв елемент на изненада, да вложа нов детайл. Стремя се максимално да не привикват към тренировките и еднообразието, за да не им доскучае.

- Вече направихте първия лагер за новия сезон. Как са момичетата, особено тези, които лекуваха травми.

- От всички съм много доловен, раздадоха се на макс. Приятно съм изненадан от Миглена Селишка и Мими Христова, които след травми започнаха работа на тепих доста по-рано от очакванията.

– Ще видим ли тях, а и Елица Янкова, още на първото състезание за сезона – държавния шампионат в края на януари?

- Всички трябва да участват. Смятам, че подготовката за световно и европейско първенство минава през държавния шампионат. Всеки трябва не само с думи, но и с дела да се пребори за място в категорията, в която иска да участва на най-големите състезания. Да, преди е имало практика най-добрите често да пропускат републиканските, но откакто аз съм треньор не допускам подобни неща.

- След неуспешното представяне на световното миналата година имаше ли момент на отчаяние?

- Не бих казал, по-скоро това ни беше за урок. Направих си равносметка и затова тази година исках всичко да е в моите ръце. А когато нямаме успехи, нормално е да си поемем негативите. Сега пък берем плодовете от нашия труд.

- Какво си пожелавате за догодина?

- Най-вече здраве – за мен, за семейството ми. И тук искам да благодаря на съпругата ми Василка, която ми даде нужното спокойствие да съм по лагери с момичетата, да си върша пълноценно работата. Благодаря много и на Валентин Йорданов, защото той повярва в мен след олимпиадата и ме назначиха на този пост. На сегашния президент Христо Маринов и на неговия екип - също. Защото, когато поеха федерацията не ме отстраниха и ме оставиха да работя със същото спокойствие и винаги са ми помагали. На Спортното министерство и лично на министър Красен Кралев, че винаги е насреща за всичко. И не на последно място на МВР. Не малка част от момичета са на щат в системата и също помагат. Благодаря и на всичките си приятели. Не са много – трима-четирима. Но пък когато е било най-тежко те винаги са били плътно зад гърба ми!

Снимка ЮЛИАН ТОДОРОВ

Така гласуваха медиите:

1. БГНЕС: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев

2. БТА: Петър Касабов, Весела Димитрова, Фикрет Ереджебов

3. БТВ: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев

4. Блиц: Весела Димитрова, Петър Хубчев, Стойко Цонов

5. БНР: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Лесов

6. „Българска армия“: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев

7. БНТ: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев

8. „България днес“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Любомир Минчев

9. „България он еър“:Весела Димитрова, Петър Касабов, Стойко Цонов

10. „Виаспорт“: Петър Хубчев, Весела Димитрова, Петър Касабов

11. ВТК: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев

12. „Гонг“: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Петър Касабов

13. „Дарик“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев

14. „24 часа“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Стойко Цонов

15. „Дир“: Петър Касабов, Петър Хубчев, Весела Димитрова

16. „Дневник“: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Петър Хубчев

17. „Дума“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Фикрет Ереджебов

18. „Евроком“: Иван Петков, Весела Димитрова, Петър Хубчев

19. „Евроспорт“: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Иво Борисов

20. „Земя“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Фикрет Ереджебов

21. „Еврофутбол“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев

22. „Жълт Труд“: Весела Димитрова: Петър Касабов, Стойко Цонов

23. „Канал 3“: Петър Касабов, Бранимира Маркова, Петър Хубчев

24. „Лайвспорт“: Петър Хубчев, Весела Димитрова, Петър Касабов

25. „Меридиан мач“: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев

26. „Монитор“: Петър Хубчев, Петър Касабов, Весела Димитрова

27. Нова ТВ: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Петър Касабов

28. „Пик“: Петър Касабов, Петър Хубчев, Весела Димитрова

29. Пресклуб „България“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Фикрет Ереджебов

30. „Ройтерс“: Петър Касабов, Стойко Цонов, Весела Димитрова

31. „Сега“: Весела Димитрова, Михаил Попов, Петър Касабов

32. „7 дни спорт“: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев

33. „Спортал“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Стойко Цонов

34. „Спринт“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Стойко Цонов

35. „Стандар“: Петър Касабов, Златомир Загорчич, Стойко Цонов

36. „Стартфото“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Виктор Жеков

37. „168 часа“: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Петър Касабов

38. „Телеграф“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев

39. „Тема спорт“: Петър Касабов, Петър Хубчев, Любомир Минчев

40. ТВ +: Весела Димитрова, Петър Касабов, Стойко Цонов

41. „Топспорт“: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев

42. „Труд“: Петър Касабов, Стойко Цонов, Петър Хубчев

43. „Фокус“: Петър Касабов, Стойко Цонов, Весела Димитрова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт