Трима отиват на съд за взривовете край Петолъчката

Окръжна прокуратура – Ямбол изправя пред съда трима души за причиняване на смърт по непредпазливост и телесни повреди при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси, в района на пътен възел „Петолъчката“.

На 5 юни 2017 г. експлозия в склад за военни боеприпаси, намиращ се в района отне живота на 3 работници, а 10 бяха ранени. При взрива бяха нанесени щети за над 60 млн. лв.

Пред съда застава Десислав Д. (на 52 г., от София). Той е подсъдим за това, че във времето от 08.02.2012 г. до 05.06.2012 г., в качеството си на едноличен собственик и управител на търговско дружество („Берета трейдинг" - бел.ред.), при изпълняван от дружеството договор между него (изпълнител) и Министерството на отбраната на Република България (възложител), като държал и работил с взривни вещества в боеприпаси за зенитно управляеми ракети, не взел необходимите мерки за сигурност, като вместо тяхното унищожаване чрез взривяване, организирал, утвърдил, ръководил и допуснал извършването на опасен и недопустим производствен процес за необратимо преобразуване чрез разснарядяване на бойните части на отделни техни съставни елементи – отпадъчни взривни вещества, в цех № 1 на базата, съобщиха от прокуратурата. В резултат последвал взрив, който причинил смъртта на трима души и средни телесни повреди на други трима.

На съд е предаден и Иван П. (на 55 г., от София). Той е подсъдим за това, че в горепосочените време и място, в качеството си на „Началник производство“ в базата, като държал и работил с взривни вещества, съставни на и съдържащи се в бойни части за зенитно управляеми, не взел необходимите мерки за сигурност за тяхното унищожаване, предвидени в законовите разпоредби и като вместо тяхното унищожаване чрез взривяване, организирал, ръководил и допуснал извършването на опасен и недопустим производствен процес, в резултат прилагането на който в цех № 1 последвал взрив и причинил на смъртта и средни телесни повреди на горепосочените пострадали.

Третият обвиняем е Иван Т. (на 56 г., от София). Той е подсъдим за това, че в качеството си на проектант на взривни работи в търговско дружество във времето след 20.12.2011 г. до 02.04.2012 г., като държал и работил с взривни вещества, съдържащи се в бойни части за зенитно управляеми ракети, разработил „Технология за цялостен процес на унищожаване на бойна част“, като не взел необходимите мерки за сигурност за унищожаване на взривните вещества, съдържащи се в бойните части, предвидени в законовите разпоредби, като вместо унищожаване на взривните вещества, проектирал и разработил извършването на опасен и недопустим производствен процес за необратимо преобразуване чрез разснарядяване на бойните части на отделни техни съставни елементи – отпадъчни взривни вещества.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право