Тръмп спря преговорите с талибаните след атаките им в Кабул

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е прекратил планирани преговори между лидерите на афганистанското талибанско движение и Вашингтон, след като групировката заяви, че стои зад атентата в Кабул, при който загинаха множество цивилни, както и един американски военнослужещ, предава Ройтерс.

Тръмп заяви, че е имало запланувана секретна среща между американски представители и талибанските „лидери“ в президентското имение „Кемп Дейвид“ в Мериленд. Тръмп също така заяви, че е планирал да се срещне и с афганистанският президент. Той обаче веднага е отменил преговорите, след като талибанските сили потвърдиха, че носят отговорност за бомбения атентат в Кабул.

„Ако не могат да се споразумеят за примирие в тези така важни преговори, и дори биха убили 12 невинни души, тогава те вероятно нямат сили да договорят смислено споразумение така или иначе“, заяви Тръмп в “Туитър“.

Талибаните, които сега контролират повече територия от когато и да е след 2001 г., започнаха нова серия от офанзиви, атакувайки градовете Кундуз и Пули Хумри и извършиха два самоубийствени бомбени атентата в столицата Кабул.

Една от тях отне живота и на американският войник Елис Барето, който е 16-ият военнослужещ на Вашингтон, който загива в Афганистан тази година.

Това увеличиение на атаките е сериозна спънка в опитите за мир в Афганистан, заяви командирът от силите за сигурност на САЩ Кенет Маккензи.

По-рано тази седмица талибаните и Белият дом изготвиха „чернова“ на мирното споразумение, което би довело до изтегляне на американските военнослужещи в страната. Тази вълна от агресия обаче опропастява сделката.

„Особено не помага на каузата ни и на този момент от афганистанската история увеличаващото се талибанско насилие“, коментира Маккензи.

Той допълни, че ако преговорите ще продължат, то „всички страни трябва да се посветят на евентуалното политическо решение“, което би трябвало доведе до намаляването на насилието в Афганистан.

Според „черновата“ от споразумението, хиляди американски военнослужещи ще бъдат изтеглени от страната в следващите месеци в замяна на гаранции, че Афганистан няма да бъде ползван за база за терористични организации. Също така талибаните ще трябва да преговарят и с централното правителство в Кабул, подкрепяно от САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка