Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Проф. д-р инж. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложки университет и зам.-председател на БМГК:

Празникът, който днес отбелязва цялата минна общност, е добър повод да повторим, че гръбнакът на българската икономика е добивната индустрия. А тя е една от малкото, които работят добре в страната. Макар че у част от обществото липсва достатъчно разбиране за нуждата от развитие на добива и преработката в страната, всеки от нас ежедневно се ползва от постиженията на цивилизацията, а те са производни от суровините, които добиваме и преработваме.

Като ректор на единствения университет в страната, където се подготвят инженерни кадри за цялата добивна индустрия, мога да кажа, че Минно-геоложкият университет привлича постоянен поток от млади хора, желаещи да се обучават при нас. Те са предимно от региони, в които се развива минна дейност. Въпреки общата тенденция за намаляване на броя на студентите, което на национално ниво се усеща като недостиг на кадри на пазара на труда, университетът привлича студенти с високите шансове за много добра професионална реализация. За да успеем да минимизираме тенденцията на отлив, трябва да се положат целенасочени усилия от страна на държавата и бизнеса за привличане и задържане на младите в страната. Виждам колко силна е мотивацията на завършилите университета, когато идват да повишат знанията си в определена област или просто защото знаят, че се търсят минни инженери в даден регион.

Добивната индустрия ни е жива, развива се и благодарение на инвестициите, които компаниите правят, внедряват много новости. Тъй като в настоятелството на университета има само хора, завършили университета и управляващи сериозни минни компании, нашите студенти имат възможност да се запознаят с всички нововъведения, да провеждат стажовете си в практиката и да работят с най-съвременните софтуер и апаратура. Всичко това дължим на партньорството си с бизнеса – развиваме го от години и резултатите са много добри - практици изнасят лекции пред студенти, чрез стажовете фирмите създават контакти с младите хора и студентите си избират бъдещите работодатели. Радва ме и фактът, че университетът привлича все повече момичета. С модернизацията в бранша има много нови възможности.

Използвам повода да честитя празника на всички колеги и да пожелая здраве, безопасна работа и благополучие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес