Туроператорите във Великобритания: Парите за провалените пътувания да се връщат след 4 месеца

Асоциацията на туроператорите във Великобритания – ABTA, настоява за законови промени, които да позволят на компаниите да връщат парите на своите клиенти вместо в установения законов срок от 14 дни след анулацията на пътуването в срок до 4 месеца. Въпреки че Великобритания вече не е част от еврообщността, в страната все още е валидна европейската директива за защита на потребителите на пакетни услуги в туризма. За подобна промяна на регламентите настояват както българските туроператори, така и представителните организации на страните – членки.

Към момента единственото облекчение, прието за туроператорския сектор у нас, е отсрочка да се разплатят със своите клиенти в рамките на месец след края на извънредното положение в съответната страна. На компаниите и техните клиенти се оставя и вратичка да дадат ваучери за сметка на провалените пътувания, които потребителите да могат да ползват по друго време или за друга дестинация. Като за това обаче трябва да постигнат договореност с потребителите. Или пък просто да променят датата на неосъщественото пътуване с по-късна, за което също им е нужно съгласието на клиентите.

Освен за удължаване на срока организацията от Обединеното кралство настоява британското правителство да гарантира кредити на компаниите от сектора, за да имат време те да се възстановят. От сектора настояват и да бъде създаден спешно държавен фонд, който да подпомогне плащанията към потребителите за тези туроператори, които не могат да получат предплатените средства обратно от хотели и авиокомпании.

Много европейски държави като Франция, Белгия, Дания и Италия, вече обявиха подобни регулаторни промени, за да запазят своите туристически отрасли и да защитят клиентите, се казва в становището на ABTA. За подобни мерки през последните седмици настояват и българските туроператори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини