Търновец излежава присъда от 10 г. в Испания

Китайска компания е наела негови помещения за китайски ресторант

След съдебна сага, която продължи 7 години, Тодор Анчев, по-известен като Русенеца във Велико Търново е изпратен в затвор в Испания, за да лежи присъда за фалшива валута и крадени канадски чекове. 10-годишното ефективно наказание е било постановено преди доста години, но е изпълнено едва преди няколко месеца. Заради това предприемачът, който щеше да прави първата по рода си Сладоледена къща в сградата на Централната поща в центъра на Велико Търново вече не е наемател, научи „Труд“.

Обектът е взет от китайци, които инвестират в модерен ресторант. До броени дни инвеститорите ще бъдат в старата столица. Сградата на пощата пък е собственост на една от най-мощните фирми у нас от Стара Загора и бе продадена от държавата преди девет години.

Тодор Анчев бе арестуван през март 2011 г. в старата столица, когато отишъл в полицията , за да си извади нова лична карта. Шест години преди това той е бил обявен за международно издирване с европейска заповед за арест, защото е бил вече осъден в Испания. Известният като Русенеца обаче тогава бил подведен от адвокат, който му бил казал, че може да лежи присъдата си или у нас, или в Испания и заради това се оставил на бъде задържан. След това Окръжният съд във Велико Търново потвърди Европейската заповед за арест на Тодор Русенеца и той е трябвало да замине за кралството още през 2011 г. Едва след това обаче започва дългата съдебна сага с този казус, който се оказва един от интересните в България.

През 2002 година Тогава Анчев бе задържан в Испания заедно със съдружника си Красен Кънчев от великотърновското село Присово. През декември 2015 година за въпросния Кънчев гръмна новината, че бил отвлечен в Турция и искали за него 1 млн. евро откуп. До момента обаче така и не е ясно дали е имало реално отвличане, или е ставало въпрос за неуредени бизнес отношения.

По онова време скандалът във Велико Търново бе огромен, защото известният с криминалното си досие Тодор Анчев имаше забрана да напуска страната. Въпреки това тогавашното ръководство на полицията го пуска зад граница, за да се лекува в Хамбург. Вместо за Германия той обаче заминал за Испания, където бил закопчан заедно с Красен. Тодор Анчев има криминална регистрация за кражба на коли и е осъждан за престъпления против младежта. До пролетта на 2009 г. той и Красен Кънчев имат обща фирма „Енержи спорт БГ”. После тази фирма е продадена на друго лице. Преди години един полицейски началник бе дал бронежилетки на Русенеца, което малко по-късно му коства главата. Името на Анчев бе свързвано с лихварство, незаконни заложни къщи и още куп престъпления.

Анчев не се екрил от полицията, докато испанските власти го търсят. Ако в края на 2010 г. не бе въведена Шенгенската информационна система /ШИС/, не е ясно дали и завчера Тодор Анчев щеше да бъде засечен и арестуван в търновската паспортна служба. Докато Испания го търси, той е развивал бизнес поне чрез 7 фирми. Към 2011 г. бизнесменът е собственик на „Трезор-2”, „Сити”, „Никос-63”, „Никос-Тодор Анчев” и „Кимбо Фуудс”. Участва като управител в две сдружения – „Спортен клуб по фитнес „Етър-2005” и „Клуб по културизъм „Гладиатор” заедно с Христомир Христов. Повечето от фирмите са създадени след 2005 г., а най-старата се занимава със заложна дейност от 1999 г. Последната е регистрирана през пролетта на 2010г. и чрез нея Анчев завъртя бизнес със сладолед по центъра на Велико Търново. Останалите дружества се занимават с всичко модерно и позволено – от транспортни услуги до хотелиерство и недвижими имоти.

На 7 май 2013 г. Апелативният съд във Велико Търново отменя определението на Окръжния съд и не приема присъдата за на Испания за изпълнение. Мотивите са нарушено право на справедлив процес и конкретно правото на Анчев да присъства лично на делото било нарушено.

След това обаче главният прокурор Сотир Цацаров иска от ВКС да възобнови делото,защото Апелативният съд е излязъл извън компетентността си в производството по изпълнение на влязла в сила присъда. После ВКС праща делото в Пловдив,където апелативните съдии подкрепят търновските си колеги. После следват нови производства, нови обжалвания и нови решения. Последната съдебна инстанция-ВКС казва,че присъдата на испанските власти трябва да се изпълни в Испания и 55-годишният бизнесмен е екстрадиран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право