Търсенето на жилища в София се премества на север и запад

Качеството на строителството е решаващо при избора на нов дом.

Разширяват новото строителство извън южните квартали

Искат дом с над 90 кв. м

Крайните райони предлагат много добро съотношение между цена и качество

Периметърът на търсенето и предлагането на жилища ново строителство се разширява към северните и западните квартали на София благодарение на по-ниските цени там и развитието на инфраструктурата, показват наблюденията на имотна компания.

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), някои купувачи се насочват към по-крайни столични райони, защото от една страна там се появиха качествени сгради с добър дизайн, функционалност и прилежащи площи, а от друга страна и заради добрата инфраструктурата. Всичко това дава много добро съотношение между цена и качество на предлаганите имоти, което повишава интереса към тях.

Сред купувачите преобладават млади хора, които се установяват в София и се нуждаят от жилище, както и двойки, обитаващи малки апартаменти, които се насочват към по-голям имот след увеличение на членовете на семейството им, отбеляза Георги Шопов, представител на компания за недвижими имоти.

Много от купувачите са собственици на панелни жилища, които могат да си позволят да ги заменят с имоти ново строителство, допълни той. Като качеството на строителството е решаващо при избора на нов дом. Повечето купувачи избират имот в някоя от наличните на пазара нови жилищни сгради в райони с добра инфраструктура и със зелени площи.

През изминалата 2019 г. повечето купувачи с ипотечни кредити търсиха по-големи жилища с площ над 90 кв. м, заявиха брокери на имоти. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на имотна компания, ниските лихви по ипотечните кредити и вътрешната миграция към големите градове са сред основните фактори, които движат пазара.

 

Дом в Банишора струва колкото в кв. Витоша

Вървят по 1100 евро за кв. метър

Точно 1100 евро за кв. метър е средната цена на жилищата в София. Сред районите с високи цени на имотите традиционно се нарежда кв. Лозенец, където апартаментите са по около 1600 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти. Кварталът Стрелбище е малко по-евтин, като там жилищата струват средно по 1400 евро за кв. метър.

С марка разлика в цената на имотите след него е кв. Гоце Делчев с 1350 евро за кв. метър. Кръстова вада изпреварва (1300 евро за кв. метър) Манастирски ливади, където средната цена е около 1000 евро за кв. метър. Същата цена имат жилищата и в кв. Банишора и в кв. Витоша, а в Малинова долина са по около 900 евро за кв. метър. В Надежда цените са по-високи от тези в Люлин - 900 евро за кв. метър срещу 800 евро за кв. метър. Във втора част на Люлин има жилища и по 700 евро за кв. метър. Но цените разбира се зависят не само от квартала, а и от типа строителство, прилежащата инфраструктура и т. н.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти