Търсят 5700 войници за 800 лв. заплата

Най-голям е недостигът в пехотата, на места дефицитът стига 40%

Липсват и над 2000 резервисти

По закон униформеният е с общо 13 орязани граждански права

Недостиг от близо 5700 войници спъва изпълнението на всекидневните задачи на българската армия, свързани с бойната подготовка. Въпреки че проблемите с кадрите не са от днес, те добиват застрашителни размери, предупреждават експерти пред “Труд”.

“Непопълнените щатове са за войници, сержанти и офицери”, обясни за вестника началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Най-голям е недостигът на кадри за пехотата – почти 80% от общото количество. Там има дивизии, в които незаетите са в размер на 30-40%.

Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който трябва да решава войската ни и през 2019 година.

Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията.

“В годините назад се натрупваха повече напускащи, отколкото постъпващи. Ако тази година успеем да закрепим 0 на 0, та дори и малко нагоре, смятам, че това ще е една много добре тенденция”, обяви пред “Труд” Каракачанов. По думите му не е достатъчно само да бъдат събрани хора, а те да са мотивирани с “добро възнаграждение и добър социален пакет”.

Малките заплати и ограничените права са двете основни причини, заради които желаещите да станат професионални войници се броят на пръсти.

В момента начинаещ редник у нас “се разписва” срещу около 800 лв. месечно.

По разчети в Българската армия, с които “Труд” разполага, в редиците на армията отдавна трябваше да има назначени и близо 3000 платени резервисти. Този план обаче не се изпълнява, като причината е същата – пари. Към днешна дата има сключени не повече от 700 договора с доброволци да служат в резерва.

Ако към незаетите 5700 места във войската се прибавят и 2300 липсващи резервисти, дупката в системата на отбраната става около 8000 души, пресмятат експерти.

Според Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020, приета от парламента преди три години, страната трябва да поддържа въоръжени сили с численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. В тази бройка обаче влизат и структури, който не са в числеността на войската - военна полиция, разузнаване, ВМА, военен университет, училища, военно-географска служба, гвардия и т.н. Според справка на “Труд” тяхната квота в общата численост се движи в диапазона 10 -12 000 души. Това, заедно с официалния недостиг на 5700 бройки означава, че към момента реално войската ни разполага с не повече от 20 000 “щика”.

 

Униформени се уволняват, за да станат шофьори

Базата за изчисляването на парите остава 380 лв.

Основната причина за липсата на желаещи за войници да служат в професионалната ни армия са ниският социален статус и малките заплати, признават източници на “Труд”, които изкарват парите си в армията. По думите им сега начинаещ редник у нас “се разписва” срещу около 800 лв. месечно. С тези пари трябва да храни семейство, тъй като съпругите на повечето бойци са безработни. Отделно са разходите за свободен наем, когато се налага.

Заплатите на нашите военни са от най-ниските в НАТО. В Румъния колегите им взимат средно по 1200 евро.

Командири от Казанлък признават, че войници напускат казармата, веднага след като им изтекат тригодишните договори за служба, и отиват да търсят работа във военните заводи на “Арсенал”, защото там заплатите са над 1000 лв.

Пред “Труд” военен, пожелал анонимност, заявява:

“Уволнявам се и ставам шофьор, сега се търси тази професия, а и е добре платена. Заплатите на тези от градския транспорт в столицата са над 1200 лева, някои взимат и по 2 бона, а на тираджиите - гонят три”.

Социалният проблем има и друга страна. Законът за отбраната забранява на военните да взимат доходи от друга странична дейност, с изключение на лекарите под пагон. В армията се разчита само на заплата от държавата. Бойците нямат право и на синдикална защита, на членство в политически партии, не могат да участват в търговски дружества, в бордове и т.н.

По закон униформеният е с общо 13 орязани граждански права, показва справка на “Труд”. Овен това в закона е записано, че е той/тя е длъжен да е на разположение на службата 24 часа в денонощието.

Очакваше се в държавен бюджет за 2019 година да бъде променена базата за изчисление на заплатите в силовите структури. Кабинетът обаче я остави същата – 380 лв. Показателят не е променян вече 10 години.

 

Президентът Румен Радев:

Модерните оръжия няма да компенсират липсата на хора

02-06a“В обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред въоръжените сили - некомплектът на личния състав - няма да бъде решен. Напротив, твърде е вероятно да се задълбочи”, обяви наскоро пред випускниците на Военна академия “Г. С. Раковски” Върховният главнокомандващ - президентът Румен Радев. По думите му модерните оръжия и съвременните технологии никога няма да могат да компенсират липсата на хора.

“Трябва да се инвестира повече в подготовката на бъдещите български военни лидери. Това са хора с умения, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието, честта и дълга”, каза Радев.

 

Условия, максимално близки до реална война

Тежки боеве тренираха край Хасково, пратихме нов контингент в Афганистан

Участваха и подразделенията за ядрена, химическа и биологична защита

Близо 5000 войници и командири тренираха през последните два месеца на най-големия армейски полигон у нас - “Корен”, край Хасково. Ръководител на полевите тренировки, които бяха организирани в условия, максимално близки до реални бойни действия, бе заместник-командирът на пехотата бригаден генерал Валери Цолов.

Подобен мащаб на полевите тренировки в Сухопътните войски отдавна не е имало, коментираха военни. Участници в тренировките уточниха за “Труд”, че на едно от полевите тренировки е имало епизод, в който 20 танка Т-72 стрелят едновременно. На “Корен” роти и батальони от механизираните ни бригади са провели и тактически учения с бойни стрелби. Тежки тренировки са направили и подразделенията за ядрена, химическа и биологична защита, както и армейските полеви разузнавачи.

В същото време България само преди дни изпрати 158 военнослужещи от 37-ия контингент на Българската армия в Афганистан. Те се включват в мисията на НАТО “Решителна подкрепа”.

Контингентът се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. Национален командир на контингента е полковник Митко Димитров, помощник-национален командир е полковник Румен Стамов, а командир на ротата за охрана е майор Калоян Стоянов от военно формирование 54 990 – Враца. В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

 

Преди прехода

150 000 души и 2200 танка пазеха страната

02-05Малко преди прехода (1989 г.) България има мощна войска, показват архивите. Според тогавашните военни концепции на Варшавския договор, в който членувахме, армията ни трябвало да издържи до 5 денонощия на агресия от юг, докато у нас дебаркират и се развърнат войските на Одеския военен окръг. Тогава числеността на армията ни е била 130 -150 000 души, разполагали сме с 2200 танка, 4000 бойни бронирани машини, 1450 артилерийски системи, калибър над 100 мм, и 120 бойни и спомагателни кораба. ВВС са въоръжени с 230 бойни самолета.

 

Сграден фонд

Дават 23 млн. лв. за по-добри битови условия

Светлана Василева

Труд, Благоевград

02-04За пръв път тази година, тъй като миналата средствата бяха по-малко, сме предвидили сума, която ще бъде общо за армията включително, 23 млн. лв. Те ще бъдат инвестирани в сграден фонд, в помещения, в които се обучават или живеят военни, обяви преди дни в Благоевград военният министър Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че миналата година са били отпуснати 28 млн. лв. за военните училища, за да подготвят курсантите в по-нормални условия. Министърът коментира още, че военните имат порцион на храната, който е в размер на 120 лв. на месец.

“Почивни бази има, всеки има право да ги ползва. Разбира се това е част от социалния пакет. Моята амбиция е тези неща да се увеличават, защото в края на краищата да си военен е професия”, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България