Училище за вяра и традиции отварят в Чипровци

Школо, в което свещеници и историци ще запознават деца и възрастни с християнските ценности и българските традиции, отваря врати в Чипровци, съобщи директорката на градския музей д-р Анита Комитска. Училището ще се помещава в една от емблемите на килимарската столица – Пунковата къща, и ще събира малки и големи веднъж месечно.

Уроците по вероучение ще изнася игуменът на Чипровския манастир йеромонах Спиридон, а  празничните обичаи на старите българи  ще представят истоориците от местния музей. „Ще запознаваме децата с местните занаяти и традиции - в училището ще има стан за тъкане на килими, в градината ще садим билки и цветя, от които се добиват природни багрила, ще ги учим да боядисват яйца за Великден, да плетат венци и цветя за Цветница и Лазарица –  неща, които са част от българската душевност и култура!”, казва д-р Комитска.

Възпитаниците на школото за вяра и традиции ще бъдат събрани сред учениците в Чипровци чрез анкети и декларации. Интересът към инициативата вече е доста голям. Но в духовното училище няма да се обучават само подрастващи, а и хора от всички възрасти, които се интересуват от православната вяра и българските традиции, уточнява д-р Комитска. Тя  вече е разговаряла и със съпруги на дипломати у нас, които се интересуват от българската история и  чипровското килимарство, обявено за част от световното нематериално наследство, и са изявили готовност да се включат в занятията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България