Фалшивите новини са 6 пъти по-бързи

ЕК зове за удвояване на усилията за борба с феномена

Фалшивите новини се разпространяват в интернет 6 пъти по-бързо от истинските, но това се дължи повече на самите потребители, отколкото на компютърни програми тип ботове, предаде АФП.

Това показа ново изследване на експерти от Масачузетския технологичен институт, което обхваща периода от 2006 до 2017 г. и около 126 000 новини - истински и лъжливи, пуснати в туитър от 3 млн. души над 4,5 млн. пъти.

За установяване на разликата между истински и фалшиви новини екипът е използвал данни на 6 независими организации за фактологични проверки, сред които “Сноупс” и “Политифактс”. Изследването показало още, че има 70% по-голяма вероятност една фалшива новина да бъде препубликувана в туитър в сравнение с реална информация.

Неверни статии и коментари се разпространяват по-бързо и по-обхватно във всяка една сфера, но най-вече в политическата. Ръст на политически статии менте е отбелязан по време на президентските надпревари в САЩ през 2012 и 2016 г.

В интервю за АФП, публикувано вчера, еврокомисарката за цифровата икономика Мария Габриел заяви, че ЕС трябва да удвои усилията си за борба с феномена “фейк нюз” именно в предизборни кампании. “Именно в период на избори можем да видим колко голям ефект имат този феномен върху гласоподавателите”, заявява Габриел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа