Фенът терорист крие кой му е дал бомбата (обзор)

Не е отхвърлена версията, че взривната смес е направена на стадиона

Съдът решава утре за ареста му

Футболният фен, заподозрян за бомбата, ранила в окото млада жандармеристка и неин колега, признал за злодейството и казал, че съжалява. 25-годишният Йордан Исаев обаче твърдял, че самоделката и маската му дал непознат мъж от публиката, най-вероятно с цел да прикрие съучастници или методи, по които агитките се сдобиват с експлозиви. Засега остава водеща версията, че взривната смес е направена на стадиона, като веществата са внесени на части от различни хора, научи „Труд”.

Исаев се е предал с адвокат в събота вечерта. Той е обвинен за нанасяне на тежки телесни повреди на повече от един служител на МВР и задържан за 72 часа. Утре ще бъде внесено искане в Софийски градски съд да му наложи постоянен арест, съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова.

По днешното обвинение Исаев може да получи от 5 до 15 г. затвор. В случай, че медицинското заключение за състоянието на Гергана Зашева и Петър Иванов е за средни или леки телесни повреди, сроковете са съответно от 3 до 10 г. затвор или от 1 до 5 г. Младият мъж е с чисто крими досие, признава вината си и има доста шансове да се отърве и с по-лека присъда, коментираха юристи пред „Труд”.

В обясненията си Исаев твърдял, че се опитал да хвърли бомбичката на пистата, но тя паднала във входа на съседен сектор, където разбила стъклената врата. Според шефа на СДВР Ивайло Иванов това не е вярно и най-вероятно Исаев се опитал да запрати самоделката към фенове на ЦСКА в съседния сектор А.

След като лекарите от ИСУЛ извадиха парчето стъкло от окото на Зашева, в момента й е поставена изкуствена леща. Но едва след период от 3 до 6 месеца медиците ще могат да преценят дали окото се е възстановило и е равностойно на другото.

„Надявам се колежката да се възстанови и повече никога да не й се случват подобни инциденти”, каза пред „Труд” главният секретар на МВР Младен Маринов. – Този човек е неосъждан, няма други криминални прояви и досега не е познат на полицията. Стигнахме до него още в петък. През цялото време фенклубът на “Левски” не ни пречеше и дори усещахме, че са съпричастни с нас. Не бива да се правят погрешни изводи, че подобни деяния вършат всички фенове. Другото, което усетихме в този случай е, че всички са на наша страна, включително медиите и футболните деятели”, каза още Маринов.

 

Историята показва

Виновните винаги минават между капките

До този момент все още няма лежал в затвора за хвърлена бомба. Това показва историята, като виновните винаги са били хващани, но и пускани, защото минават между капките.

Случаят с ранената полицайка Гергана Зашева е третият, след който държавата се бунтува. Така беше и още два пъти в последните 18 години, но последици имаше само за пострадалите.

На 15 октомври през 2000 г. пред заведение в София на бул. "Патриарх Евтимий" самоделна бомба уби 30-годишния Младен Младенов. Младият мъж си отиде като жертва на сбиване на фенове на ЦСКА и "Левски", без да е участник в него. Младенов бил застигнат от самоделната бомба, направена с познатата в агитките у нас смес от миниум, бронз и дребни камъчета. Взривила се, след като го ударила в гърба. Задържаните бяха над 50, а пред съда в последствие бяха изправени двама - Християн Петков-Чочо и Ивелин Николаев-Черупката. В домовете им дори бяха открити самоделни бомби. Назначена по делото експертиза показа, че фаталната била 6 пъти по-голяма от другите, мятани от двамата фенове. И заради това съдиите приеха, че не е доказано Чочо изобщо да е хвърлял бомбички на това място. За Черупката решиха, че е виновен за хулиганство, и го наказаха с 600 лв. глоба.

Бомбичка, метната от непълнолетен, откъсна ухото на Гергана Орлова на 27 август 2003 г. Тогава на стадион “Българска армия” ЦСКА играе срещу “Галатасарай” в квалификационен мач за Шампионската лига. Орлова е на 21 г. и е на мача с приятели. В годините след инцидента е казвала пред медиите, че последното, което помни, е как отива на срещата. В 28-ата минута в сектор “Г”, където са феновете на ЦСКА, е хвърлена бомба, която откъсва ухото на младото момиче. То претърпява 17 операции, около половин месец е в кома. Орлова е с 89% инвалидност. Възстановяването отключва епилепсия, получава и пареза на ръката и крака. Споделя, че й е било изключително трудно да стане майка, заради здравословните проблеми вследствие на нападението от хулиган на стадиона.

Извършителят - непълнолетният Евгени Илиев, бе хванат веднага. Заради самопризнания и това, че е бил на 16 г., беше осъден на 2,5 условно. За лечението на Орлова помогнаха от спортното министерство. Осъденият трябвало да плати и сума на пострадалата, които така и не стигнали до нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право