Финансистът Петър Чобанов пред “Труд”: Коронавирусът вещае криза за еврозоната

Цели общини в Северна Италия вече са под карантина, затворени са училища, университети и музеи. Снимка: ТАСС

Рязък спад в търговията и туризма

Прекратиха фестивала във Венеция, Армани затвори ревю

Епидемията от коронавируса ще изиграе ролята на “Лемън Брадърс” като стартиращо кризата събитие в Италия, както и в еврозоната. Това каза пред “Труд” бившият финансов министър Петър Чобанов, правейки паралел между пораженията върху икономиката от заразата и фалита на инвестиционната банка, отприщил световната икономическа криза през 2008 година.

Чобанов прогнозира рязък спад за търговията и туризма заради разрастването на епидемията. “Лошите кредити бързо ще се увеличат и без повишение на лихвените проценти”, коментира още Чобанов. По думите му рецесията в еврозоната ще прерасне в криза, а банките ще се нуждаят от капитал. “В този момент сме се засилили към “тясното сътрудничество” на банковия съюз. Ако влезем, ще осигурим безплатен капитал на банките-майки в еврозоната, а тук ще останат клонове”, каза още Петър Чобанов по повод на предстоящото влизане на страната ни в ERM2.

Според последните данни от днес следобед броят на заразените с коронавирус в Италия надхвърли 130, двама души починаха, предадоха италианските агенции.

Прочутият карнавал във Венеция бе прекратен няколко дни по-рано заради разпространението на заразата, а италианският моден дизайнер Джорджо Армани затвори ревюто си в Миланската седмица на модата.

В Северна Италия под карантина от днес следобед са 12 общини, затворени са музеите, както и публичните институции, с изключение на онези от първа необходимост. Приложена е карантина с активно наблюдение върху лицата, които са имали близки контакти с хора, засегнати от вируса. Лимитиран е достъпът на камиони и транспортни услуги на хора и стоки, с изключение на специфични случаи. Над 40 футболни срещи на Ботуша също бяха отменени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика