Франция и Русия – примери за света

МОСКВАГробното мълчание наПарк де Пренсна 17 ноември 1993 година се превърна в зачатие на нещо велико. Франция никога не бе ставала световен шампион. Беше известна като симпатичния губещ в красиви мачове срещуголемите пушки“.

Българската рана отвори нова ера в страна с огромно икономическо влияние. На 18 ноември 1993-а най-големият спортен вестникЕкипизлезе със заглавиеФранция се класира за Мондиал 98“. Ирония, защото беше домакин на мондиала. Едва ли някой е предполагал, че ще се роди поколението на Зинедин Зидан и Дидие Дешан, което гръмовно ще запее Марсилезата край Айфеловата кула с 3:0 на финала над Бразилия.

Франция направи революция с футбола си и успя. В последните 6 мондиалапетлитеиграха на три финала и спечелиха два. Сегашният френски тим е пълен с млади луди глави, начело с вункеркинда Килиън Мбапе. С примера за вярност и чест Антоан Гризман. Сборещия се с пантериПол Погба. С най-добрия дефанзивен халф в света НГоло Канте. С вратаря-стена Уго Лорис. Можем да кажем едно истинскоУау“. Защото тепърва скорост ще набира 150-милионният Осман Дембеле, а френският футбол днес е най-голямата люпилня на футболни таланти на планетата.

Поздравления за Франция, която игра страхотен футбол“, написа американският президент Доналд Тръмп в туитър. Държавният глава на Щатите веднага след това подаде още по-висока топка. „Поздравления за Русия и президента Путин за страхотната организация и за едно от най-добрите световни първенства в историята“, продължи Тръмп.

Безспорен факт! Русия направи първенство за чудо и приказ. Футбол на страхотно ниво със само едно 0:0 от 64 мача. Нито веднъж не се стигна до хулигански боеве между фенове. А въпреки огромните разстояния руснаците заслужават отличен за логистиката по придвижването на феновете. Нямаше ги и традиционните изнервящи опашки на точките за проверка, както и блъсканиците по транспортните артерии на големите спортни форуми. Цялото световно мина под знака на спокойствието и купона, на който най-много се радваха милионите южноамериканци през месеца на шампионата. И въпреки, че техните отбори отпаднаха рано от първенството, агитките им останаха и за последната седмица и до последно крещяха превърналото се в хитСпасибо Росия!“.

Всичко завърши с шоу на президентите - Еманюел Макрон (Франция) и Колинда Грабар-Китарович под проливния дъжд надЛужники“. За разлика от Путин и боса на ФИФА Джани Инфантино двамата не поискаха чадъри. Те бяха в центъра на света. Под светлината на прожекторите. На първо място в двора на Цар Футбол, който въпреки съперничеството явно може и да обединява. Поне това показа картината на Мондиал 2018.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят