Футболното хулиганство не е родено край Тунджа

Появява се край друга островна река

Стана част от презадоволената „цивилизована“ Европа

Да, в България имаме футболно хулиганство, което си позволи фашистки поздрави и символика, но ние не го толерираме. За постепенното възраждане на тази политическа стилистика отдавна пишат най-добрите пера на българската журналистика. Не от вчера София е принудена да търпи криворазбраната кметска толерантност към неговите факелни шествия. И все пак да погледнем към корените на явлението, към първите прояви на беса на ХХ век.

Фашизмът и нацизмът не са родени в България, а бяха внедрени у нас от страни, които и днес са сред най-гласовитите критици на моя народ. Днес, уродливостта отново напомня за себе си. Футболното хулиганство също не е родено край река Тунджа, а край една друга островна река, край която се говори един друг език и се пие една друга бира, и тя не е „Загорка“. Родината на хулиганството не е България. От векове е известно, че явлението „хулиганство“ (синоним на бунтарство, ярост, фрустрация, бруталност) има ирландски произход и произтича от ХУЛИГАН-ови (Hooligans) - семейство на известни грубияни и свадливци. Сродното явление „вандализъм“ също не произхожда от България, а носи името си от германско племе ВАНДАЛИ, което през 455 г. завладява столицата на Свещената Римска империя.

Във втората половина на ХХ век, футболното хулиганство стана част от презадоволената и разглезена „цивилизована“ Европа. Светът още не е забравил изстъпленията на футболни хулигани, които причиниха срутването на козирката на един европейски стадион, от което загинаха и бяха ранени няколко десетки европейци. Помним от страниците на европейските вестници заплахите на още едни футболни хулигани, че ще превърнат световното първенство по футбол през 2018 г. в място за саморазправа с местните запалянковци.

Българското футболно хулиганство е грозно и примитивно, но бихте ли ми казали господа - благородници, къде футболното хулиганството не е „дивашко и варварско“. Хулиганството по дефиниция е дефицит на цивилизованост. Но то е също така и продукт на национално високомерие, надменност, чувство за превъзходство над другите, над различните.

(Със съкращения от Поглед.инфо)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения