Харви Уайнстийн: Разгоненият холивудски колос

Секс скандалът с мега продуцента продължава да се разраства

Вече повече от две седмици Холивуд не може да се съвземе от чудовищния скандал с мега продуцента Харви Уайнстийн, който беше обвинен в сексуален тормоз, сексуални набези, а в няколко случая дори и в изнасилване от общо над 40 жени като броят им постоянно продължава да расте. Сред тях са някои от най-известните и влиятелни актриси за последните 20 години – Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Кейт Бекинсейл, Ашли Джъд, Роуз Макгоуън, Азия Ардженто, Джесика Барт, Мира Сорвино, Розана Аркет, Хедър Греъм, Кара Делевин, Леа Сейду, Клер Форлани, Ева Грийн, Лорън Холи, Лина Хийди, Лизет Антъни, Лупита Нионго. Дългият списък включва още много неизвестни актриси, модели, журналистки и служителки в компаниите на Харви Уайнстийн. Развлекателната индустрия не помни секс скандал с чак такъв грандиозенп мащаб. Това е едно от най-разтърсващите събития в цялата история на Холивуд и заплашва да промени из основи самото устройство на филмовия бизнес.

Според десетките обвинения и свидетелства, които медиите на представиха след години на мълчание и снишаване пред силата и влиянието на Уайнстийн, неговите набези били постоянни и в продължение на три десетилетия. Той имал перверзен ритуал, разказан от Ашли Джъд, Гуинет Полтроу, Кейт Бекинсейл и много други. Уайнстийн предлагал работна среща в хотел на млади актриси с идеята, че ще обсъждат роля в нов негов филм. Рандевуто често се местело от лобито или конферентната зала в хотелската му стая, където младите дами оставали сами в компанията на Харви, а той имал навика да излиза пред тях гол или само по халат. Уайнстийн предлагал на жените да им направи масаж или те на него, казвал им, че ако правят секс това ще помогне на техните кариери, често ги карал да го гледат как се къпе или мастурбирал пред тях. Многобройните истории на жертвите му разкриват образа на брутален сексуален хищник, който не се е спирал пред нищо.

Според няколко репортажа и свидетелства Уайнстийн е сключвал поне осем извънсъдебни споразумения с различни жени и на практика си е купувал тяхното мълчание. В пика на своите сили, когато почти всяка година през неговите компании Miramax и после The Weinstein Company се произвеждаха най-качествените и награждавани престижни филми в Холивуд, Харви бе известен като продуцента със златното докосване и с прякора „Бог“. Той стои зад новата вълна независими филми от края на 80-те и началото на 90-те и е отговорен за хитове като „Секс, лъжи и видео“, „Криминале“, „Влюбеният Шекспир“, „Бандите на Ню Йорк“, „Речта на краля“, „Артистът“, „Авиаторът“, „Джанго без окови“ и много, много други. Неговите филми имат над 300 номинации за „Оскар“. Харви е посочван като човек с безгранично влияние, който собственоръчно е изобретил модерната кампания за спечелване на наградите на Академията.

Всички са искали да работят с него. Той е плащал на десетки журналисти и е държал медиите плътно на своя страна. Успехът му е бил неговата индулгенция. Слухове и истории за сексуалните му набези циркулират от десетилетия, но Уайнстийн е бил не само толериран, но поощряван и празнуван от хората в шоубизнес средите. Той е мега донор на Демократическата партия, личен приятел на Обама и Клинтън, чест гост в Белия дом и изявен холивудски либерал.

От няколко години обаче докосването му не е толкова златно и влиянието му намалява. Вече ги няма онези хитове. Това най-вероятно е улеснило официалното разобличаване на сексуалното му хищничество и последвалото падение. Харви беше уволнен от собствената си компания, жена му Джорджина Чапман го напусна, а полицейските служби в Ню Йорк, Ел Ей и Лондон започнаха криминални разследвания срещу него.

Скандалът няма да утихне скоро, а Холивуд никога няма повече да бъде същото място. Мястото, където Харви ловуваше на спокойствие и беше смятан за божествена фигура от хората, които сега скоростно се дистанцират от него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино