Хенри Кисинджър: Светът никога няма да бъде същият

Предстоят промени на глобално ниво

Изправяме се пред най-лошото от всичко досега

Нациите се сплотяват и процъфтяват на основата на вярата, че техните институции могат да предвидят бедствие, да блокират въздействието му и да възстановят стабилността. Когато пандемията COVID-19 приключи, институциите на много държави ще бъдат възприемани като неуспешни. Дали това решение е обективно справедливо, е без значение. Реалността е, че светът никога няма да бъде същият след коронавируса. Да се спори сега за миналото само затруднява да се направи това, което трябва.

Коронавирусът порази с безпрецедентния си мащаб и свирепост. Разпространението му е експоненциално: случаите в САЩ се удвояват на всеки пети ден. Медицинските доставки не са достатъчни, за да се справят с нарастващите вълни от случаи. Отделенията за интензивно лечение са на ръба да бъдат претоварени, дори отвъд него. Тестването е неадекватно на задачата за идентифициране на степента на заразяване, още по-малко да се обърне посоката на разпространението му. Една успешна ваксина може да е факт след 12 до 18 месеца.

Американската администрация свърши солидна работа за избягването на незабавна катастрофа. Крайният тест ще бъде дали разпространението на вируса може да бъде спряно и след това променено по начин и в мащаб, който поддържа доверието на обществото в способността на американците да управляват себе си. Кризисните усилия, колкото и да са големи и необходими, не трябва да провалят неотложната задача за стартиране на паралелно начинание за преминаване към посткоронавирусния нов световен ред. Лидерите се справят с кризата до голяма степен на национална основа, но разлагащите обществото ефекти на вируса не признават границите. Докато посегателствата върху здравето на човека - да се надяваме - ще бъдат временни, политическите и икономическите катаклизми, които той отприщи, могат да продължат поколения. Нито една държава, дори САЩ, не може само с национални усилия да преодолее вируса. Разрешаването на нуждите на момента трябва в крайна сметка да бъде съчетано с глобална визия и програма за сътрудничество. Ако не можем да направим и двете в тандем, ще се изправим пред най-лошото от всичко досега.

От The Wall Street Journal, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения