Хиляди изкачиха Черни връх по стъпките на Алеко

Рекорден брой участници на „Витоша рън“

Над 3000 любители на планината, природата и здравословния начин на живот изкачиха днес Черни връх по стъпките на Алеко Константинов. Няколкото мащабни събития бяха под егидата на София – Европейска столица на спорта.

На Витошкия първенец БТС отбеляза с национален туристически събор 123-годишнината от организираното туристическо движение в България. По дългогодишна традиция в последната неделя на август хиляди туристи от цялата страна се събират на Витоша, за да почетат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество у нас. Сега по два лъча, от хижа „Алеко” и от „Златните мостове”, туристи и любители на

планината от цялата страна изкачиха витошкия първенец и поднесоха цветя на барелефа на Алеко Константинов.

На върха, на 2290 м надморска височина се събраха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и на държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

„Присъствието на толкова много радостни и щастливи от срещата с природата хора тук отново показва, че заветите на първооснователите Алеко Константинов и Иван Вазов имат своите последователи и днес,“ заяви в приветствието си Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС. С топли думи към присъстващите се обърна и Анатоли Илиев – организационен секретар на София2018 и член на управителния борд на ACES EUROPE: „Столична община и София – Евростолица на спорта обогатяват това събитие като един празник за всички приятели на планината, на активния начин на живот сред природата и чистия въздух. Днес хиляди преминаха по стъпките на Алеко за да стъпят на Черни връх. От името на кмета на града Йорданка Фандъкова искам да ви уверя, че София – Евростолица на спорта организира и ще организира още много подобни събития в и около Витоша за да може повече хора да практикуват спорт и туризъм, да се докоснат до богатството на планината,“ каза Анатоли Илиев. Снежана Петрова – директор на Природен парк Витоша, също поздрави присъстващите, като изтъкна, че все повече хижи в планината се обновяват. Радонова и Петрова получиха символични медали от София – Европейска столица на спорта, връчени им от Анатоли Илиев.

На Черни връх бе теглена и томболата за участниците в националното движение „Покорител на десетте планински първенци”, като регистрираните с подобно постижение за годината бяха над 170.

Междувременно много интересно протичаше надпреварата по традиционното състезание „Витоша Рън“. Поредното, 12-о издание на скоростно изкачване от НДК до Черни връх събра тази година рекорден брой участници – 306,

към това се добавиха над 60 от надпреварата по късия маршрут.

Стартът бе даден рано сутринта пред НДК от Владимир Гълъбов – шеф Комуникации в „Софийска вода“ и Анатоли Илиев. Двамата поздравиха участниците и им пожелаха успех. По дългия 18 км маршрут от центъра на града до върха с денивелация 1734 метра най-бърз бе Александър Спасов, който преди два месеца триумфира и в обиколката на Витоша, известна като Витоша 100. Той изкачи върха за 1.57:01 ч. следван от Димитър Русав 1.58:27, трети остана Гено Увардов с 1.58:57, а четвърти и първи от ветераните се нареди шампионът от първата обиколка преди 12 години Бойко

Златанов. При жените победителка сега е Мая Недялкова с 2.04:01 ч., пред Девора Аврамова 2.09:02, трета е Елена Димитрова 2.15:44 ч. Рекордът на Витоша Рън от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. оцеля, той бе поставен през 2015

г. от Шабан Мустафа, а върховото постижение при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек., регистрирано от Милка Михайлова през 2011 г. също остана непокътнато.

По инициатива на София – Евростолица на спорта тази година бе въведен и кратък маршрут от 4 км със старт пред хотел Морени и финал на Черни връх. Участниците в него ползваха безплатните автобуси от центъра на града до старта. Победител в дебютното издание стана Кристиян Стоянов, който преди дни спечели злато на Европейското първенство за параатлети в бягането на 1500 м. Той се изкачи до върха за 29:45 мин., следван от Тошко Тодоров 40:24, трети финишира Иво Вачев за 41:37 мин. При жените най-бърза бе Мартина Пенева с 53:58 мин., следвана от Венета Куртева

1.12:42 ч., бронзът бе за тв водещата Мира Добрева 1.29:04 ч. За постижението си Кристиян Стоянов също бе отличен със специален медал от София 2018.

Всички финиширали получиха подарък сувенир от "София - Европейска столица на спорта". Наред с това "Софийска вода" осигури в отделните възрастови групи и на двата маршрута парични награди чрез ваучери за спортни стоки на обща стойност 1500 лв.

Тържествата завършиха с церемония по откриването на първия от половин век новопостроен заслон на Витоша. Той се намира на 1940 м надморска височина, на стратегическо за планинарите място край пътеката от Златните мостове към Черни връх, над Конярника, където имаше останки от стар заслон от 50-те години на миналия век. Малко след това концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” огласи хижа „Планинарска песен”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България