Хиляди протестиращи в Солун и Орестиада в подкрепа на двамата гръцки военни, задържани в Турция при пресичане на границата

протест в Гърция

Хиляди гърци участват в демонстрация в град Орестиада, за да подкрепят арестуваните гръцки граничари. С автобуси, влакове и леки коли те пристигнаха от цяла Северна Гърция в малкия град Орестиада, до границата с Турция. Демонстрантите настояват за незабавно освобождаване на граничарите, които поради слаба видимост навлезли на турска територия. Те се намират в затвора в Одрин и очакват присъда за нелегално влизане в страната, предаде БНР.

Неправителствени организации провеждат в същото време демонстрация и в Солун.

В знак на протест всички туристически агенции прекратиха еднодневните екскурзии до град Одрин до освобождаване на военнослужещите. Това засегна търговията в Одрин, където основни клиенти са гърците. Гръцките шофьори, които пътуват в Турция, в знак на солидарност, не зареждат и от бензиностанции в Одрин.

Целта на демонстрациите е подкрепа към арестуваните и техните семейства, а не да се окаже натиск върху турското правосъдие, заявиха участниците.

Гръцкото правителство поиска съдействие от НАТО и Евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа