Хората от Бързина: Цяла нощ не сме спали, много сме притеснени

Много сме притеснени - от почти 48 часа е това напрежение. Тази нощ не сме спали, не сме мигнали , под напрежение сме, непрекъснато да следим нивото на водата и новните, какво ще се каже. Това разказа Йорданка Ангелова, жител на село Бързина, по БНТ.

Притесняваме се - през 2014-та година ни заля, влезе вкъщи вода, отнесе ни цялата покъщнина на първия етаж, разказа и Венета Начева от селото. 2016 година пак имаше предупреждение и евакуиране, допълни тя.

Не са спали спокойно хората, призна кметът на село Бързина Тихомир Трифонов, но допълни, че лошото е отминало и в момента нивото на реката е започнало да спада. Но поне два три дена ще трябва да се оттече тази вода, допълни той.

Цяла нощ и вчера цял ден хората от общината следят нивото, изпуска се водата нормално, обясни Трифонов. По думите му хората вече не са евакуирани, те са си по домовете. Кметът обаче не се ангажира докога ще остане бедственото положение там.

През последните две години главна дирекция Надзор на язовирни стени и съоръженията към тях обръща доста голямо внимание на язовир "Рогозен 1", обясни инж. Емил димитров, гл. инспектор към дирекция Надзор на язовирните стени и съоръжения. Проверяван е 5 пъти, което значи на 4-5 месеца веднъж, дава ни са предписания - някои са изпълнени, някои не, обясни той. За неизпълнените са съставени актове за отстраняване на административно нарушение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България