Художник раздаде над 100 Богородици

Доц. Валентин Кулев изненада почитателите си с "Изложба за приятели" между Коледните и Новогодишните празници. Всичките му гости в ХГ "Елена Карамихайлова" бяха благословени с дар от твореца - ценен отпечатък на Богородица одигитрия /пътеводителка/ с младенеца. Авторът иконописец и майстор на графиката, е създал от металното клише през годините повече от 100 Богородици със своя авторски подпис, за да радва ценителите на изкуството.

Идеята му за експозицията за приятели се родила спонтанно и само за седмица успял да подреди графики с ликовете на Дева Мария, Христос, Св. Георги, символи от старите столици Плиска и Преслав... И нещо още по-съкровено - да покаже на приятелите си "кухнята" на графиката. Затова подредил и клишетата, от които са произлезли творбите му, дори и непоказвани пробни отпечатъци, които е правил.

Пред "Труд" доц. Кулев издаде, че докато бързал и готвил подаръците за гостите си, успял да унищожи едно клише с Богородица. То се замърсило от мастилото, сложил го да се вари в канче /така се мие мастилото б.а./, но го забравил. Водата се изпарила и цинковата плоча се стопила...

Изложбата между два светли празника, на финала на 2018-та година, е осмата му от планиран цикъл от 9 експозиции. Последната е догодина, когато доц. Кулев ще празнува 70-годишен юбилей. Зимисълът бил тя да съвпадне и с избора на Шумен за европейска столица на културата, но спечелил Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони