Хърватите пишат печални рекорди

МОСКВАХърватия е море от сълзи на радост и мъка. От една страна цялата страна, наброяваща малко над 3 милиона жители, е горда до безкрай със своя национален отбор. От другазлатното поколение на хърватския футбол повече няма да има шанс за удар на голямо първенство. Дори Евро 2020 изглежда прекалено далеч за най-марковите звезди.

Финалът на Мондиал 2018 се превърна във фестивал за печални рекорди на хърватите. Оказа се, че е проклятие да си вратар отМонако“. Даниел Субашич направи чудеса при дузпите срещу Дания и Русия, беше фантастичен и срещу Англия. На финала стражът намонегаскитедопусна четири гола, без да има вина за нито един. Субашич е четвъртият вратар, играл вМонако“, който губи финал на мондиал. Преди това са Фабиен Бартес (Франция, 2006 г.), Мартен Стекеленбург (Холандия, 2010 г.) и Серхио Ромеро (Аржентина, 2014 г.).

Марио Манджукич е първият футболист с автогол на световно. С неговото попадение Франция поведе. Нападателят наЮвентус“, който вероятно ще премине вБорусия“ (Дортмунд), е едва вторият играч с гол и автогол в мач от мондиал. Първо го направи холандецът Ерни Брандс през 1978-а. Манджукич обаче е четвъртият футболист, разписал се във финал на световно и на Шампионската лига. Той вкара заБайернпри 2:1 надБорусияпрез 2013-а. Преди него са го правили Герд Мюлер, Зинедин Зидан, както унгарците Ференц Пушкаш и Золтан Жибор.

В черна серия влезе и защитникът Деян Ловрен. Бранителят загуби четвърти пореден финал, като първите три бяха сЛивърпул“ – за купата на лигата отМанчестър Сити“ (2016 г.), Лига Европа от Севиля (2016 г.) и Шампионската лига отРеалпрез май.

Лука Модрич пък стана шестият пореден футболист съсЗлатната топказа ?1 на световното, който не печели титлата. Преди него това са Лионел Меси (Аржентина, 2014 г.), Диего Форлан (Уругвай, 2010 г.), Зинедин Зидан (Франция, 2006 г.), Оливер Кан (Германия, 2002 г.) и Роналдо (Бразилия, 1998 г.).

Последният рекорд е на Иван Перишич, който се изравни с Марко Матераци. Двамата са единствените с гол във финал и направена за съперника дузпа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят