Цацаров: Най-опасните престъпници трябва да са в един затвор с изключително строг режим

Крайно време е да се помисли за това най-опасните лишени от свобода да бъдат концентрирани в един затвор с изключително строг режим. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

„Няма нищо нередно в това, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън за хората на строг режим, освен тези от първа необходимост”, каза още Цацаров. Според главния прокурор всички тези затворници трябва да бъдат с униформи и да излежават присъди при еднакви условия.

„Докато това не се осъществи и докато не се осигури материално и техническа обезпеченост на надзирателите, бягствата от затворите ще се повтарят”, каза още Цацаров.

Ще има и бунтове на задържаните, които трудно ще се овладяват от надзирателите. Цацаров даде за пример избухнал бунт на задържаните в следствения арест в Сливен миналата година, който е бил овладян с помощта на силите на МВР. „Рискът от неподчинение, не просто бягство, и невъзможност за овладяване е ежедневен и огромен”, каза още главният прокурор. „Ако това отношение към местата за лишаване от свобода продължава това няма да е последното бягство”, добави той.

„Системата трябва да я променят тези, които я ръководят”, категоричен е главният прокурор, припомняйки, че в продължение на повече от година Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията” няма постоянен директор.

Цацаров посочи също, че в момента правата на лишените от свобода са повече от тези на надзирателите.

"Не ми е известно до този момент МВР да е постигнало напредък в разследването на бягствата от Софийския затвор", каза Сотир Цацаров в отговор на журналистически въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право