Цветан Цветанов: Румен Радев търси институционален сблъсък

Президентът Румен Радев търси институционален сблъсък, което е недопустимо. Това каза днес пред журналисти в Ловеч зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по повод вчерашното интервю на президента в „Панорама“по БНТ.

"Ние правим всичко възможно да бъдем лидери на Балканите и това нещо не го видях да бъде отчетено от президента като най-високата представителна функция в държавата. Може би го отдава повече на завист от това, което прави Борисов, и това, че всъщност президентът не се чувства комфортно и търси умишлен сблъсък", каза Цветанов.

Той заяви, че президентът трябва да бъде съпричастен и всички политици в България да подкрепят "централния нападател" - премиера Бойко Борисов, защото по думите му се вижда какво е признанието към него и ролята му да легитимира много по-добре страната в Европейския съюз и извън него.

В Ловеч Цветанов откри научна конференция на тема "100 години от Болшевишкия преврат в Русия и влиянието му в България". Двудневният форум се организира от Община Ловеч и политолозите Антон Тодоров и Тома Биков.

В дни като днешния ние търсим истината за историческите събития, защото нашите деца трябва да знаят истината, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

„Когато говорим за Болшевишкия преврат, няма начин да не кажем какво се случи, какви бяха последствията не само за България, а за Балканите, за Източна Европа. Последствията от болшевишките събития оставиха много лоша следа за бъдещето ни. Нека да припомним, че този режим и всичко това, което се случваше, имаше за цел да се води постоянно въоръжена борба. Нека си спомним за взривената църква в София „Света Неделя“. Това беше начинът, по който се градеше образът на комунистическата партия“, подчерта Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че комунизмът е отклонил държавата ни от европейския й път. Той допълни, че е много трудно да се обясни, че 28 години след като вече ние консумираме демокрацията, нямаше ясната политическа воля за разкриването на досиетата и търсенето на истината. „Едва в първия мандат на кабинета Борисов имаше политическата воля да можем действително тези над един милион информационни единици да бъдат предадени на комисията и всички, които имат интерес да се запознават, да пишат своите статии, а ние да разясняваме и показваме и на децата и на младите хора какво е било преди“, каза още Цветанов при откриването на форума.

По думите му и днес трябва да си задаваме въпроса къде щеше да бъде България, ако не беше в ЕС, в НАТО, ако не бе тръгнала по европейския път. „Виждаме какво е влиянието на Русия в Западните Балкани. Единственият начин да предпазим и Западните Балкани от подобно влияние е като акцентираме върху европейската перспектива пред тях по време на европредседателството“, коментира Цветан Цветанов и допълни, че във вчерашното интервю на президента не е чул нищо, което да обединява и да дава акцент върху Западните Балкани.

Председателят на ПГ на ГЕРБ напомни за високата оценка от Европейската комисия, от САЩ, от останалите партньори за Договора за добросъседство с Македония. „Днес сме тук за да си кажем истината за това, което се е случило, да го помним дълги години и да го предаваме на своите деца“, категоричен бе Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика