ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм

Тома Белев

Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

ЦИК реши да даде разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство на Тома Георгиев Белев, кандидат за столичен общински съветник на "Демократична България - Обединение".

Решението на комисията е по постъпило мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство по преписка № 18926/2019 г. по описа на Софийска градска прокуратура.

Решението е взето ден след като Федерацията на ционистите се обърна към премиера с нарочно писмо, публикувано в "Труд", за освобождаването на Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет. Както "Труд" писа, коментарът на Белев, в който прави цинично сравнение на "безплатното" извозване на евреите с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата, освен подигравка с Холокоста, гази и редица международни и български документи, приети от ООН, Съвета на Европейския съюз и Народното събрание.

Пред “Труд” представители на еврейската общност в България бяха категорични, че език на омразата, какъвто Белев е използвал в изказването си, е недопустим.

"Главният прокурор съвсем изплисква легена в края на мандата си", гласи коментарът на Тома Белев във фейсбук.

Цялото решение, публикувано на сайта на ЦИК:

РЕШЕНИЕ

№ 1509-МИ

София, 23.10.2019

ОТНОСНО: разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство на Тома Георгиев Белев, регистриран като кандидат за общински съветник в листата за общински съветници на коалиция „Демократична България –Обединение“, за Столична община в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

Постъпило е мотивирано искане от Главния прокурор с вх. № МИ-09-30 от 23.10.2019 г. за разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство по преписка № 18926/2019 г. по описа на Софийска градска прокуратура, на лицето Тома Георгиев Белев, ЕГН …, регистриран като кандидат за общински съветник под № 8 в листата за общински съветници на коалиция „Демократична България – Обединение“ за Столична община с решение № 496-МИ от 24.09.2019 г. на ОИК – Столична община.

Приложени са: предложение на прокурор от Софийска градска прокуратура, по прокурорска преписка № 18926/2019 г. на СГП за мотивирано искане от ЦИК по чл. 160, ал. 1 ИК; копие от решение № 496-МИ от 24.09.2019 г. на ОИК – Столична община; заверено копие на постановление за образуване на досъдебно производство по прокурорска преписка № 18926/2019 г. по описа на Софийска градска прокуратура.

При тези данни и на основание чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия:

Р Е Ш И :

ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ за привличане като обвиняем по досъдебно производство по преписка № 18926/2019 г. по описа на Софийска градска прокуратура на лицето Тома Георгиев Белев, ЕГН …, регистриран с Решение № 496-МИ от 24.09.2019 г. на ОИК – Столична община като кандидат за общински съветник, вписан под № 8 в листата за общински съветници на коалиция „Демократична България – Обединение“ в община Столична в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика