ЦСКА и "Левски" №1 по интерес след редовния сезон

ЦСКА и "Левски" са №1 по интерес сред родните футболни запалянковци. Статистиката от редовния сезон в Първата лига показа, че над 116 хиляди зрители са присъствали на срещите на "червени" и "сини". Цифрите от сайта bulgarian-football.com са категорични. На домакинствата и гостуванията на ЦСКА са присъствали 116 936 привърженици. На срещите на "Левски" пък е имало общо 116 716 души. Третият и четвъртият по този показател не могат да съберат запалянковци колкото само на единия от двата столични гранда. След тях се нареждат "Лудогорец" с 50 690 зрители по трибуните и "Етър" с 43 550.

Най-слаб е интересът към срещите на "Витоша". Дебютантът е събрал едва 13 510 привърженици на своите срещи в изиграните 26 кръга.

№1 по посещаемост като домакин е "Левски" с 63 357, а втори ЦСКА с 41 619. Голямата разлика идва в посещаемостта на дербитата. През октомври когато "сините" бяха домакини, имаше 25 107 души. Времето беше прекрасно. На дербито през март цифрите бяха значително по-малки. Тогава символичен домакин бе ЦСКА, а на срещата присъстваха 15 499 привърженици, а навън валеше като из ведро.

Ако не броим двата сблъсъка, "сините" пак ще са първи с 38 250 зрители, докато тези на "червените" ще са 26 120.

Съвсем очаквано двете дербита са и най-посетените срещи в редовния сезон. Антирекордът се държи от "Септември" и "Черно море" (2:1), чиято среща през декември бе наблюдавана от 30 души.

Всички постижения – и лошите, и добрите, могат да бъдат подобрени във втория етап на шампионата. В редовния сезон отборите се срещнаха по два пъти един срещу друг – общо 26 кръга. Предстои плейофна фаза, разделила първенството на първа шестица и втора осмица. За нея отборите запазват спечеления актив от точки. Форматът е сложен както за запалянковците, така и за тимовете.

Класиралите се от първо до шесто място оформиха първата шестица и ще играят помежду си на разменено гостуване. Победителят печели титлата и се класира за Шампионската лига. Завършилият на второ място отива в Лига Европа. Третият в класирането на първата шестица ще участва в плейоф за влизане във втория по сила турнир на Стария континент срещу съперник от втората осмица.

Отборите, заемащи от 7-о до 14-о място, оформят два квартета. Група 2 включва 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият. В група 3 са 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият. Отборите от каретата играят по два мача на разменено гостуване по системата „всеки срещу всеки“.

След груповата фаза във втората осмица съперниците се изправят в 1/4-финални елиминации в два потока. В първия класиралите се на първо и второ място се изправят един срещу друг „на кръст“.

Четвъртфинал 1

Първи Група 2 - Втори Група 3

Четвъртфинал 2

Първи Група 3 - Втори Група 2

Във втория поток на същия принцип играят третите и четвъртите от групите.

Четвъртфинал 3

Трети Група 2 - Четвърти Група 3

Четвъртфинал 4

Трети Група 3 - Четвърти Група 2

Четвъртфиналите са в два мача на разменено гостуване. Домакин на първия двубой е отборът с по-ниско класиране в групата. Победителите от четвъртфинали 1 и 2 се изправят в полуфинал, който се провежда в две срещи на разменено гостуване. И тук домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон.

Полуфинал 1

Победител Четвъртфинал 1 - Победител Четвъртфинал 2

Победителят от първия полуфинал играе бараж в един мач за класиране в Лига Европа срещу третия от първата шестица, който е домакин.

Бараж 1 - за Лига Европа

Победител в Полуфинал 1 - Трети Група 1

Загубилият първия полуфинал заема осмо място в крайното класиране. Отпадналите на четвъртфинали 1 и 2 завършват съответно 9-и и 10-и.

Какво се случва във втория поток? Победителите от третия и четвъртия четвъртфинал играят полуфинал, като такава двойка сформират и загубилите.

Полуфинал 2

Победител Четвъртфинал 3 - Победител Четвъртфинал 4

Полуфинал 3

Загубил Четвъртфинал 3 - Загубил Четвъртфинал 4

Играе се в 2 срещи на разменено гостуване, домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Победителят от полуфинал 2 ще трябва да отваря шампанско. Причината - той ще запази мястото си в Първа лига. Загубилият полуфинал 3 изпада във Втора лига. Ще има и баражи. Отпадналият от полуфинал 2 играе срещу третия в класирането на Втора лига.

Бараж 2 - за оставане в Първа лига

Загубил Полуфинал 2 - Трети Втора лига

Бараж 3 - за оставане в Първа лига

Победител Полуфинал 3 - Втори Втора лига

Победителят от полуфинал 3 играе срещу втория в класирането на Втора лига. Загубилите плейофите за оставане ще играят в долния ешелон следващия сезон. Победителите пък ще играят в Първа лига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ