Църквата почита Св. Четиридесет мъченици

На 9 март Православната църква чества Св. Четиридесет мъченици от Севастия, загинали заради вярата си.

Св. Четиридесет мъченици, са 40-те римски войници от арменската кохорта в гр. Севастия Малка Армения (дн. гр. Сивас), принадлежаща към ХІІ легион, наречен още Fulminata, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра в Христа през 320 г. Те пострадали в Севастия Минор по време на гоненията на Лициний започнали през 316 г. Най-достоверното отразява тяхното мъченичество Василий Велики в една своя омелия по време на техния празник, същата се явява и най-старото сведение за тяхното мъченичество.

Според св. Василий тези 40 войници макар и да нямали връзката на кръвта имали сили силната връзка на ХІІ легион и вярата си в Христа, за която и вяра били арестувани. Въпреки поканата да се отрекат от своя Бог те поддържали вярата си и за това били осъдени да замръзнат в леденото езеро до Севастия. Само един войник на име Мелитос се отрекъл и напуснал другарите си по вяра, излязъл от студените води, и като отишъл да си вземе гореща баня, за да се затопли от рязката промяна на температурата починал на място.

9 март е отбелязан в празничния ни календар като особено благоприятен ден за магии. В близкото минало празникът съвпада с деня на пролетното равноденствие (22 март) и това го обвързва с ритуали за нарастването на деня, обръщането към пролет и лято, смяната на годишния сезонен цикъл.

Очаква се връщането на прелетните птици. Вярва се, че ако човек чуе на гладно лястовица или щъркел, птицата ще го разболее и затова трябва рано сутринта нещо да се сложи в уста, макар и само един залък.

На места се вярва, че на Младенци змиите излизат от зимните си леговища. Първото полазване на змиите е лековито. Затова там, където се очаква да се появят, болните оставят дреха или конец, нишан от нея, и се надяват змиите да полазят отгоре им. Помощ очакват от змиите и тези, които дълго време не могат да се задомят. Те носят зърно от грах, провряно през посечена змийска глава, и се надяват скоро да вдигнат сватба.

На този ден не се работи. Всички забрани за женска работа са свързани с пипане на прежда, платно, изработване на някакъв вид дреха. Който ги пренебрегне, ще среща змии и гущери през лятото.

Не се меси хляб, за да няма стоножки в нощвите и хамбарите.

Колкото лястовици види човек на този ден, толкова нови дрехи ще има през годината.

Девойки гадаят за бъдещия си мъж.

Ястията обикновено са боб и пълнени червени чушки, сарми с булгур или ориз.

На този ден имен ден празнуват: Млад, Младан, Младе, Младенко, Младко, Младин, Младо, Младомир, Младун, Младьо; Млада, Младана, Младанка, Младина, Младка, Младуна; Валери, Валерия, Вивиан.

Също така, всеки, който няма дата за празник на името си в календара, може да си избере този ден и да празнува.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България