Чакаме идеално лято за плаж

Ще има хубаво време за абитуриентските балове по морето

Според дългосрочните европейски прогнози ни очаква по-топло и по-малко дъждовно лято през предстоящия туристически сезон. Времето ще е идеално за плаж по морето у нас, каза за “Труд” шефът на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ към БАН-клон Варна Иван Иванов. Средните температури ще бъдат по-високи, а месечните валежи в нормата-между 30-40 л/кв.м.

Очаква се лятото да продължи и през септември, както беше през миналата година, но често се случва след 22-25 август температурите да се понижат. За 24 май и абитуриентските балове ще има хубаво слънчево време, по крайбрежието се очаква купеста облачност в следобедните часове,но без валежи, дъжд ще има повече във вътрешността на страната.За разлика от времето по-критична е ситуацията с кадрите в НИМХ-недостатъчно са синоптиците, а и няма интерес към професията заради ниските заплати, посочи Иванов.Средното възнаграждение е 575 лв. Метеорология към специалността “Физика” в СУ “Св.Климент Охридски” изучават в момента само двама студенти и трудно ще се намери попълнение.Филиалът във Варна, създаден през 1950 г.,е най-големият и отговаря за цяла Източна България с включени 8 области. В него на щат са 35 души, в целия район 100 и още толкова работят като наблюдатели.

Другият проблем с бюджетната субсидия за НИМХ в размер на близо 9 млн.лева, която остана под критичния минимум и след отпуснатите допълнително средства на БАН от правителството, е на път да се реши с дофинансиране от 1.190 млн.лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България