Чакаме 6 млн. чужди туристи на морето това лято

От 1 юни започват ударни проверки по плажовете

Силен летен сезон с 5% ръст на чуждите гости прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова. "Надяваме се да посрещнем 6 милиона туристи от юни до септември при 5,3 милиона за миналата година. 4 и 5-звездните бази вече са 90% резервирани, като за юли и август са напълно изкупени", заяви Ангелкова след среща с представители на бранша и контролните институции от Варна и Добрич.

Тя предупреди, че няма да допусне "хотели на ужасите" да влошат имиджа на страната ни и затова през целия сезон служители на министерството ще правят проверки в обектите за настаняване и в заведенията - самостоятелно и съвместно с Комисията за защита на потребителите.

Ударен контрол ще има и по плажовете от 1 юни, добави Ангелкова. Тя отчете, че неохраняемите ивици тази година ще са 86 - със 17 по-малко от миналата, като по Северното Черноморие без стопани ще са 36 плажа. За обезпечаване на сигурността на туристите във Варна ще бъдат командировани 120 полицаи, като ще има и съвместни патрули с униформени от Румъния.

От средата на май северните ни съседи ще стигат до нашите курорти без проблем, тъй като пътните ремонти във Варненско и Добричко ще приключат. По Черноморието ще почиват още немци, руснаци, британци, турци, поляци, чехи, унгарци и израелци. Заради евтините полети приток на чужденци към Варна е регистриран още от зимата, като до април ръстът е 27%, заяви кметът Иван Портних.

На ход е и тенденция за повишаване на категорията на морските хотели. "Има голям инвестиционен интерес. В момента се строят четири 5-звездни комплекса по Черноморието, а веригата "Мариот" проучва още 3 обекта", каза Ангелкова. За да насърчи инвеститорите, МТ планира да въведе доброволен етикет за качество, който ще гарантира бързо административно обслужване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България