Частните уроци поскъпнаха двойно

Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

В най-елитните гимназии се влиза само с максимален бал

Графиците на учителите пълни още преди лятото

Частните уроци за седмокласниците месеци преди провеждането на Националното външно оценяване (НВО) или т. нар. “малки матури” поскъпнаха драстично тази година, показа проверка на “Труд”. Цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100 процента според качеството и нивото на преподавателите.

В София 60 минути подготовка по математика или български език достига до 50 лева за 1 астрономичен час. Докато миналата учебна година за 60 минути индивидуална подготовка във Варна имаше оферти за 10 лв., сега най-евтините уроци по български език и математика са по 15 лв., а повечето преподаватели вземат по 20 лв. Най-титулуваните обаче обучават кандидат-гимназисти срещу 40 лв. за астрономически час. Въпреки солените тарифи кандидати има и дори родители са жалват, че не са успели да запишат детето си при даден именит учител, тъй като графикът му се е запълнил още в началото на лятната ваканция. Във Варна от няколко години първенец е Математическата гимназия. Там приемат деца още от 5 клас, като на НВО след 7 клас тази година училището се класира на първо място в страната по математика и на трето по български и литература. След кампанията по прием за 8 клас МГ отчете най-висок резултат за града с максимален бал от 496,5, следвана от Първа, Пета и Четвърта езикови гимназии.

Пазарът показва, че за уроци по двата предмета родителите трябва да броят средно около 2800 лв. за учебната година. Мнозина дават и повече, за да увеличат шансовете на децата си за вход в елитните гимназии. Във Варна от няколко години първенец е Математическата гимназия /МГ/. Там приемат деца още от 5 клас, като на НВО след 7 клас тази година училището се класира на първо място в страната по математика и на трето по български и литература. След кампанията по прием за 8 клас МГ отчете най-висок резултат за града с максимален бал от 496,5, следвана от Първа, Пета и Четвърта езикови гимназии.

Частните уроци за малките матури в Пловдив варират между 20 и лв. на час, както за български език, така и за математика. Практиката децата да се обучават допълнително е масова, защото най-желаните училища - Математическата, Руската и Английската гимназия, държат висок бал от години и няма основания да се смята, че при предстоящата кампания за прием ще е различно. Рекордите при отминалата кампания бяха паралелките “Математика с английски” в Математическата, където момичетата влизаха с 498,5 точки при максимален бал от 500, и “Компютърна графика с английски” в същото училище, нужните за класиране точки там бяха 498.

В Бургас цената сега е закована на 40 лева. Само до миналата година уроци се даваха за 25 лева на час.

Тази година най-много желаещи седмокласници имаше за Английската гимназия, където вече има и паралелка с китайски, и традиционно за Математическата гимназия. 396, 500 бе най- високият бал за паралелката с китайски език в АЕГ “Гео Милев”. Най- високият бал въобще за тази година бе 497- в Математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков”, паралелка “Математика”. Следва 495,750 бал за “Софтуерни и хардуерни науки” и 486 бал, за паралелката “Природни науки”. 466,500 е най- високият бал в Немската гимназия “Гьоте” за паралелка “Здравно образование”, с немски, английски език и БЕЛ.

Темите по мейл по-изгодни

Курсовете са от 110 до 200 лева за месец

] Малко по-евтино излизат курсовете в школи или онлайн обученията.
Малко по-евтино излизат курсовете в школи или онлайн обученията.

Малко по-евтин вариант за извънкласна подготовка са курсовете, организирани от различни школи. Цените варират от 110 до 200 лв. месечно, а по разбивка урокът в група излиза между 13 и 20 лв. В част от школите срещу таксата се дава и достъп до база от онлайн тестове за допълнителна подготовка. Прилагат се и съвременни методи за обучение като разработени теми по литература, които се изпращат по електронна поща срещу заплатена такса средно от около 50 лева. Организират се и групови подготвителни курсове, които продължават през цялата година, а таксата е около 200 лева на ученик.

 

Промените

Повече произведения по литература

Тази година изискванията на изпита по Български език и литература (БЕЛ) са променени, защото седмокласниците трябва да се подготвят по 20 произведения от български автори. До миналата година в изпита бяха включени 12. Материалът обхваща наученото от 6 и 7 клас. Въпросите по български език в тестовата част остават върху наученото от 5 до 7 клас. Пак от 5 до 7 клас ще са задачите от изпита по математика.

От МОН вече определиха датите за провеждането на НВО. По български език и литература изпитът ще е на 9 юни 2020 г. от 09,00 часа, по математика - на 11 юни, а по чужд език по желание на ученика - 17 юни също от 9,00 часа.

За четвъртокласниците датите са 27 май по български език и по математика 28 май, като при по-малките ученици изпитите започват от 10,00 часа.

Тази година изпити ще държат и десетокласниците. Техните дати са 9 и 11 юни по български език и математика, но с начален час 8,00 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование