ЧЕЗ не е решила да пусне държавата в сделката

Водим преговори с банките за финансиране, твърди купувачът

Решението българската държава да влезе в сделката с ЧЕЗ зависи изцяло от чешката компания, но засега няма яснота за тяхната позиция. Това заяви финансовият консултант на сделката Веселин Захариев по време на енергийна конференция, в която участва и енергийният министър Теменужка Петкова.

“Ако ЧЕЗ каже не - държавата не може да влезе в сделката, дори “Инерком” да каже да, самият договор не може да бъде развален едностранно. Единственият начин е да действаме в унисон, заедно”, каза консултантът.

По думите му, ако чешката компания прецени, че ще приеме участието на държавата, то ще реши и по какъв точно начин да се осъществи то.

От “Инерком” увериха още, че няма отказ за финансиране от страна на банките по сделката за активите на ЧЕЗ. От компанията обясниха, че финансирането ще е стандартно за подобни сделки - част от него ще бъде със собствен капитал, а останалите средства - от банки.

Относно арбитражното дело консултантът уточни, че българска компания не може да участва в арбитражно дело срещу страната, в която се намира.

Междувременно от Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че започват проверка за концентрация на пазара след сделката за активите на ЧЕЗ. Но уточняват, че не е в правомощията им да изследват произхода на финансовите средства, с които ще се финансира сделката.

Марош

Шефчович:

ЕК следи

продажбата

Европейската комисия следи сделката за ЧЕЗ, но тя е между две частни компании, заяви комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович по време на конференцията. По думите му, ако държавата влезе в нея, ЕК ще анализира дали има нарушение на Третия енергиен пакет.

Регулаторните институции в Брюксел обаче ще преценят как да действат по казуса, едва след като бъде финализирано споразумението между компаниите.

В ЕК вярваме, че всички принципи по сделката за “ЧЕЗ България” ще бъдат спазени, а регулаторните органи ще извършат необходимите анализи, каза Шефчович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес