Черният чесън - една от модерните храни

Стритият черен чесън е тайната съставка на тази великолепна шоколадова торта.

Чрез технологията на ферментация се увеличават многократно противоболестните му свойства, а хранителната му енергия – 10 пъти

Благодарение на технологията на ферментация на различни продукти, прилагана от хилядолетия в Корея, Тайланд и Япония, зеленчуците, билките, корените и другите продукти от растителен произход стават по-полезни и се усвояват лесно от организма. Освен това могат да се съхраняват дълго, без да губят лечебните си свойства, а учените откриват връзка между консумацията на някои ферментирали продукти и дълголетието. Сред тях челно място заема черният чесън.

37-1a

37-3Защо променя цвета си

Черният чесън се произвежда в големи количества и намира широко приложение в храненето в чист вид, като подправка и водни екстракти. Той се топи в устата, а вкусът му е сладък и не оставя лош дъх. Процесът на ферментация отнема около два месеца, няма как да се произведе в домашни условия. В специална камера и при точно спазване на определена последователност на влажността при температура около 70 градуса по Целзий чесънът се подлага на съответната обработка. В резултат на това придобива сладък вкус, който напомня на карамел или на петмез с много фин оттенък на сладък чесън. Променя се и текстурата му като стафида или сушена смокиня, приличаща на желе. Без никакви добавки и по естествен начин той променя цвета си в черен. Обвивката му си остава същата, но вътре скилидките почерняват и омекват.

Може ли да навреди с нещо

Абсолютно не – категорични са специалисти и изследователи. Може да се приема от всеки, включително и от деца, тъй като този зеленчук е много по-синтезирана, с по-концентрирани биологичноактивни съставки храна. Освен това е обявен за една от най-здравословните подправки в гурме ресторантите.

Благодарение на ферментацията чесънът увеличава многократно антиоксидантните си свойства - 7 пъти нараства съдържанието му на фруктоза.

Хранителната му енергия е 10 пъти по-голяма от тази на така добре познатия ни пресен чесън. Има 10 пъти повече алицин, на който се дължи способността на чесъна да се бори с болестите. Богат е на натрий, калий, магнезий, калций, желязо, цинк, както и на витамин В1.

Предпазва от болести

Ферментиралият чесън е чудесен продукт, който може да ни предпази от много неразположния и болести на съвременния живот: проблеми със сърдечносъдовата система и стомашно-чревния тракт, онкологични процеси, атеросклероза на кръвоносните съдове, нестабилно кръвно налягане, възпалителни процеси и простудни заболявания. Той подобрява и функцията на бъбреците и предпазва от заболявания на черния дроб.

В качеството си на активатор на функцията на панкреаса и на секрецията на инсулин играе важна роля при лечението на диабета. Препоръчва се при свръхтегло, както и при безсъние. Полезен е за кръвообращението, пречиства кръвта и предпазва стените на кръвоносните съдове от холестеролни плаки. 1-2 скилидки дневно са достатъчни за укрепване на имунната система. Те могат да се приемат директно или да се използват в различни кулинарни рецепти.

И за лъскава коса, и за... шоколад

За любителите на ексцентрични начини за разкрасяване ето едно предложение за маска за лъскава коса по естествен начин. Необхдимо е да изпълните следните прости стъпки.

Намачкайте 3 скилидки черен чесън и ги смесете с 20 мл рициново масло и 1 жълтък. Получената смес се забърква и се нанася по цялата дължина на косата. След като маската е нанесена, е необходимо да престои около час, след което измийте обилно косата си с шампоан.

За мнозина чесънът и шоколадът са несъвместими понятия, но моментално ви оборваме – черният чесън се използва за приготвянето на черен шоколад, добавя се и в енерегийни напитки.

37-4Какво ли не се приготвя с необичайния продукт

Черният чесън може да се използва не само в кулинарията, а просто да се яде от опаковката – както обиковените изсушени плодове.

Готвачите приготвят от него прекрасни пюрета и сосове, които са безценна добавка към пица, ориз и дори за обикновени сандвичи.

Черният чесън се съчетава чудесно с гъбени блюда, сирене, кренвирши и домати. Ястията получават неповторим вкус, когато той се добави към подправки като босилек, къри, кориандър, куркума. Хармонира чудесно с морски дарове, също и с бяла риба на грил. Свинско, птиче, пушено месо – всички тези продукти придобиват нов вкус благодарение на удивителния черен чесън.

За празничната трапеза той може да се използва не само за приготвяне на различни блюда, но и за декорация – с него се украсява масата или отделни блюда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме