Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Поредица от събития в чест на 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество /ВМД/ подготвя Медицинският университет в града. Целта е делото и заслугите на учредителите и членовете на дружеството да се помнят и популяризират както сред академичните среди, така и сред гражданите, поясниха проф. Златислав Стоянов, доц. Емануела Мутафова и доц. Димитър Ставрев.

Тримата са част от сформираната в университета работна група, която е предприела най-мащабното до момента проучване на историческите архиви и публикации, свързани с дейността на ВМД. Сред интересните находки е първото у нас антропологично изследване на населението във Варна, направено преди 120 г. от военния лекар д-р Йордан Севов.

Сравнението с днешните данни сочи, че ръстът на населението се увеличава равномерно, без акселерация, обясни доц. Ставрев. Множеството издирени експонати и документи на ВМД ще бъдат изложени в постоянна експозиция в Музея по история на медицината.

Дигитализираните архиви на дружеството, което е второ у нас след Освобождението и водещо в медицинския научен живот, ще бъдат качени в сайта на МУ. На годишнината ще бъдат посветени научен форум "Детското здраве в България - исторически преглед" и инициативите по отбелязване на Европейския ден на морето, а финалът ще бъде даден с конференция на Българското дружество по история на медицината в навечерието на учредителната дата - 10 декември.

"Макар и писан преди 135 г., уставът на дружеството звучи актуално и днес. Първите три точки в него са посветени на образованието, профилактиката и здравето във всички политики", коментира доц. Мутафова, декан на Факултета по обществено здравеопазване. В чест на един от видните учредители на ВМД и кмет на Варна - д-р Ангел Пюскюлиев, факултетът ще учреди награда на негово име, която ще се присъжда ежегодно на изявени абсолвенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България