Четирима души пострадаха след инцидент при ремонт на единствения руски самолетоносач

Четирима души са хоспитализирани след инцидент с плаващ док в кораборемонтен завод в Мурманск, където се ремонтира самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", предаде ТАСС.

Плаващият док в 82-ри кораборемонтен завод в Мурманск е потънал при спускането на вода на самолетоносача, който не е пострадал и е отбуксиран към друго предприятие. Пострадалите са работници от плаващия док. Трима са с хипотермия, а един е получил коремна травма и е в тежко състояние.

Според властите докът е потънал, защото помпите внезапно изключили след рязък скок на напрежението в електрическата мрежа на брега. Лошото време вчера в Мурманск причини аварии на далекопроводи, заради които в части от града бе прекъснато електроснабдяването, отбелязва ТАСС. Някои от повредените далекопроводи се намират в труднодостъпни местности.

Министерството на отбраната сключи договора за ремонт и модернизация на кораба през април т.г. Според медии за ремонта, предвиден да завърши в края на 2020 г., са били предвидени около 60 млрд. рубли (около 1 млрд долара).

"Адмирал Кузнецов" е единственият самолетоносач във военноморския флот на Русия. Той влиза в състава на Северния флот през 1991 г. През февруари м.г. той се върна в Североморск от Средиземно море, където авиокрилото извърши 420 бойни полета срещу обекти на терористи на територията на Сирия. По време на похода корабът загуби два палубни изтребителя, които катастрофираха при захождане за кацане. Летците катапултираха.

Според зам.-главнокомандващия ВМФ вицеадмирал Виктор Барсук корабът ще получи нови комплекси за ПВО "Панцир", както и ново енергетично оборудване (ще бъдат подменени старите парни котли).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа