Чипровци търси дарители за музея на килимарството

Историците и жителите на Чипровци търсят дарители за изграждане на нови експозиции в музея на балканското градче. Уредниците на сградата, която пази многовековната история на Чипровци, планират да обновят представянето на експонатите като поставят акцент върху килимарството, обявено от ЮНЕСКО през 2014 г. за част от световното нематериално културно наследство.

Музеят в Чипровци е построен преди 30 години и оттогава не му е правен сериозен ремонт. Преди месеци с помощта на общинската управа историците ремонтирали покрива на сградата и се заели да актуализират и експозициите, които проследяват живота в планинския край от древността до наши дни. Ще бъдат показани древни и средновековни оръжия и оръдия на труда, рударството и постиженията на Чипровската златарска школа.

Експозиция ще представи възникването на първите училища и местната книжовна школа – предвестник на Българското Възраждане, която подготвя и Чипровското въстание през 1688 г. Най-голямата зала ще бъде отделена за традициите на килимарството. Чрез експонати и документи ще бъде показан пътя на уникалните тъкани от вълната до стана. За пръв път ще бъдат изложени оригинални чипровски килими от 18 век. На екран ще се прожектира и филмът на проф. Мила Сантова, който представи пред ЮНЕСКО богатството на чипровските тъкани.

„Експозицията за килимарството ще бъде интерактивна, всеки посетител ще може не само да види, но и да участва в създаването на килимите, да седне на стан и да изтъче част от уникалните тъкани. Децата пък ще оцветяват книжки и редят пъзели на чипровски килими и така сами ще откриват красотата им!”, поясни директорката на музея д-р Анита Комитска. Пред посетителите ще бъде изложено и копие на първата история на България, създадена век преди Паисий от духовника Петър Богдан, открита наскоро от проф. Лилия Илиева в Италия.  Новият облик на музея трябва да бъде готов за отбелязването на 330 годишнината от Чипровското въстание тази година, планират уредниците.

Чипровци обаче е една от най-малките и бедни български общини и  е необходима помощта на родолюбиви българи за  създаване на новите експозиции, споделят историците и призовават всеки, който може, да помогне за модернизирането на музея в града, известен в Средновековието като „Цветето на България”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони